IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Ne priznajemo aneksiju Krima, jačat ćemo odnose s Ukrajinom…

Erdogan i Poroshenko sastali su se danas u palati Mabeyn u Istanbulu. Nakon bilateralnog sastanka, održan je i Sedmi sastanak Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine. Nakon toga, Erdogan i Poroshenko su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare…

ISTANBUL: Regija, Ekonomija, Putovanja, Vijesti… nedelja, 04.11.2018… 06: 39…Erdogan: Ne priznajemo aneksiju Krima, jačat ćemo odnose s Ukrajinom…

Predsjednik Republike Turske Redzep Tajip Erdogan u Istanbulu se sastao s ukrajinskim kolegom Petrom Poroshenkom, nakon sastanka je poručio kako Turska ne priznaje ilegalnu aneksiju Krima, te da će nastaviti jačati svoje odnose s Ukrajinom

“Nastavit ćemo jačati naše odnose s Ukrajinom”, poručio je Erdogan nakon stastanka,  te dodao: “Ponovo smo naglasili da ne priznajemo i nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima.”

Erdogan je istakao kako je tokom sastanka bilo govora i o sukobima na istoku Ukrajine, a u vezi s tim je ponovio stav Turske.

“Naša želja je da se sukobi na istoku Ukrajine što prije riješe mirnim i diplomatskim metodama”, poručio je Erdogan.

Podsjetio je kako je tokom sastanka bilo govora i o regionalnim temama, te naglasio kako je Turska snažno potvrdila svoj stav kada je riječ o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Ukrajine.

Čitaj još:   ARTAN Kurti i PIPUN Milan Knežević podnijeli tužbe protiv M portala...

Jedna od tema o kojima se razgovaralo tokom današnjih susreta je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Erdogan je kazao kako je Ukrajina kao prijateljska zemlje dala podršku Turskoj.

“Vjerujem da će se u narednom periodu naša saradnja nastaviti u kontekstu potpunog okončanja djelovanja FETO-a u Ukrajini”, poručio je Erdogan.

Na pitanje novinara u vezi s posljednjim telefonskim razgovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Erdogan je kazao kako je tokom razgovora bilo riječi o situaciji na sjeveru Sirije.

“Naš cilj je da pripadnici terorisitče organizacije PYD/YPG što prije napuste grad Manbij”, podvukao je Erdogan.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko kazao je kako je Sedmi sastanak Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine bio veoma učinkovit.

Dodao je kako je tokom sastanka bilo govora i o skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje…

Čitaj još:   Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti...

http://iBalkan.net

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši