IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UPOZNAJTE İH: PRVE MUSLİMANKE U AMERİČKOM KONGRESU

Rashida Tlaib iz Michigana i Ilhan Omar iz Minnesote pobijedile su na jučerašnjim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i postale su prve žene muslimanke koje su izabrane u američki Kongres.

Tlaib je kao kandidatkinja Demokratske partije pobijedila u izbornoj jedinici 13. Distrikt u Michiganu, a riječ je o Amerikanki palestinskih korijena koja je već šest godina radila u državnoj administraciji.

Njena pobjeda je bila i očekivana s obzirom da nije imala republikanskog protukandidata, već su joj se suprotstavili dvije manje partije.

U Zastupničkom domu će Tlaib zauzeti mjesto Johna Conyersa koji je zbog optužbi za seks skandale morao odstupiti s političke scene.

Rashida Tlaib je studirala političe nauke na Wayne State University

U Predstavnički dom izabrana je još jedna muslimanka i to Ilham Omar koja je porijeklom iz Somalije.

Ona je imala znatno teži put do pobjede jer je u izbornoj jedinici u Minnesoti nasuprot sebe imala republikansku oponenticu Jennifer Zielinski.

Čitaj još:   Novopazarka: "Prelazi u Crvenu zvezdu..."

Omar će ujedno biti i prva pokrivena muslimanka koja je izabrana u američki Kongres. Zauzet će mjesto koje je u prethodnom mandatu držao također musliman Keith Ellison.

Ilham Omar je diplomirala je na državnom univerzitetu u Sjevernoj Dakoti na studiju političkih nauka i međunarodnih odnosa 2011.

Birači u SAD-u birali su novi saziv Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 delegata u Senatu.

Republikanci su u prethodnom mandatu imali većinu u oba doma, a prema prvim preliminarnim rezultatima zadržat će većinu samo u Senatu, dok će demokrate preuzeti glavnu riječ u Zastupničkom domu.

Ovo su prvi izbori za Kongres od dolaska Trumpa na vlast, a očekuje ga veći izazov u provedbi njegove politike bez podrške donjeg doma Kongresa.

izvor: agencije

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   SVETOSAVSKA UPORNO TVRDI: RAJO Mandić ima pasoš, ličnu kartu, prebivalište i biračko pravo u Beogradu... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši