IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTRESNA ISPOVIJEST AFGANİSTANSKE DJEVOJČİCE PRODORNIH ZELENIH OČIJU S ČUVENE FOTOGRAFIJE

Njezin je portret jedna od najpoznatijih fotografija ikad snimljenih. Fotografija Šarbat Gule, afganistanske djevojčice prodornih zelenih očiju, pojavila se 1985. godine na naslovnici National Geographica i ušla u povijest. “Afganistanska djevojčica” proglašena je najljepšom naslovnicom u povijesti toga uglednoga časopisa, a fotografu Steveu McCurryju donijela je svjetsku slavu.

Sharbat Gula je ponovno bila u središtu medijske pažnje kad je nakon 35 godina izbjeglištva u Pakistanu deportovana u Afganistan. Trenutno živi u jednoj kući u Kabulu koju je njoj i njenoj djeci afganistanska vlada ustupila na privremeno korištenje.

– Nama je dugo bilo dobro u Pakistanu, imali smo dobre komšije i živjeli smo među svojom paštunskom braćom. Ali, nisam očekivala da će pakistanska vlada na kraju sa mnom tako postupiti – rekla je u ekskluzivnom razgovoru za BBC Sharbat Gula (44), koja je pred kraj prošle godine deportovana iz Pakistana.

Prethodno je dvije sedmice provela u zatvoru jer je bila osumnjičena za falsifikovanje ličnih dokumenata. Tom prilikom završila je i u zatvorskoj bolnici zbog komplikacija s hepatitisom C. Cio život Sharbat Gule bio je ispunjen patnjama i tragedijama.

Rođena je 1972. godine u u siromašnoj paštunskoj obitelji u provinciji Nangarhar na istoku Afganistana, blizu granice s Pakistanom. Kada su 1979. godine sovjetske snage napale Afganistan, Sharbat je, poput stotina hiljada Afganistanaca, bila prisiljena da napusti svoj dom.

– Bio je rat između Rusa i Afganistanaca. Bilo je mnogo destrukcije i morali smo da odemo – prisjetila se Sharbat Gula. Kad je imala osam godina, ostala je bez majke koja je umrla od upale slijepog crijeva. Njen otac je ubijen tokom jednog vazdušnog napada. Zajedno s bakom, četiri sestre i bratom, pobjegla je u Pakistan gdje se skrasila u jednom izbjegličkom logoru na obodu Pešavara. Na tom mjestu je nekoliko godina kasnije upoznala fotografa Stevea McCurryja.

Čitaj još:   BRAVO: Direktor BHRT- a suspendovao voditeljicu i urednicu Vijesti zbog nazivanja ARBiH takozvanom... (foto)

– Dok sam 1984. godine radio foto priču o ratu u Afganistanu, u Pakistanu je živjelo između tri i četiri miliona afganistanskih izbjeglica. Jednog dana sam u kampu blizu Pešavara začuo glasove iz šatora. Shvatio sam da je riječ o školi za djevojčice, pa sam od učiteljice zatražio odobrenje da napravim nekoliko fotografija njenih učenica. U toj grupi bila je i Sharbat Gula. Imala je velike, izražajne i prodorne oči, a ono što me najviše privuklo bila je činjenica da je izgledala preplašeno i istraumirano.

Fotografisao sam je pet minuta, nakon čega je ona brzo otrčala natrag i nastavila je da se igra sa svojim prijateljicama – prisjetio se u jednom intervjuu Steve McCurry, čije su se fotografije, uključujući i “Afganistansku djevojčicu”, mogle vidjeti na izložbi u Umjetničkom paviljonu 2012.

U razgovoru za BBC Šarbat Gula prisjetila se trenutka kad je spoznala da je upravo ona lik na slavnoj fotogorafiji National Geographica.

– Kada mi je brat pokazao sliku, prepoznala sam se i rekla mu: ‘Da, to je moja fotografija’. Bila sam jako iznenađena jer od djetinjstva nisam voljela medije niti fotografiranje. Bila sam zabrinuta zbog publiciteta oko moje fotografije. No, kada sam spoznala da bi to moglo pomoći mnogim ljudima i izbjeglicama, bila sam sretna – priznala je Šarbat Gula te ispričala o svom teškom životu.

Čitaj još:   Adnan ČIRGIĆ: Gurni Radomira u vodu- on opet ispliva... (foto)

Kao 13-godišnja djevojčica udala se za Rahmata Gula s kojim je dobila petero djece. No, njezin je suprug bio zaražen hepatitisom C od čijih je posljedica umro prije pet godina. Njihova najstarija kći umrla je, također od hepatitisa, prije tri godine ostavivši iza sebe tromjesečnu kćer. No, to nije bio kraj patnji za Šarbat Gul.

izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši