IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zatvorski dani vlasnika Agrokora: TODORIĆ SA 22 EURA DNEVNO…

Ivica Todorić u pritvoru ima pravo na tri obroka dnevno, smije da potroši 170 kuna (22 eura) dnevno, može da naruči poseban ručak, ali i mora da čisti ćeliju…

ZAGREB: Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti… petak, 09.11.2018… 23: 59… Zatvorski dani, vlasnika Agrokora: TODORIĆ SA 22 EURA DNEVNO…

Todorić se u pritvoru se budi u 7 sati ujutro, potom slijedi higijena i dostava doručka u ćeliju. Nakon toga, pritvorenicima su omogućene posjete, razgovori s advokatima, ljekarski pregledi. Zatim će uslijediti posjeta ljekaru opšte prakse i razgovor sa psihijatrom, a ako se utvrdi da je ozbilno bolestan ide u zatvorsku bilnicu.Ako ni to nije dovoljno, moguće je da se odobri i odlazak u neku od bolnica.

Bivši direktor Uprave za zatvorski sistem Miroslav Mihoci kaže kako pritvorenik ima pravo na posjetu šest puta mjesečno i to u trajanju od 15 minuta do sat vremena uz posebno odobrenje. Međutim, advokati u istražni zatvor mogu da dolaze tokom cjelog jutra i u njemu boraviti neograničeno. Komunikacija sa privatnim posjetiocima, koja se odvija kroz staklo, se nadzire, dok su posjeti advokata u posebnim prostorijama i pravosudni policajci ne slušaju razgovore.

Tokom radnog jutra, negdje oko podneva, pritvorenici u zatvorskoj ćeliji dobiju i ručak, a omogućeno im je i dva sata boravka na otvorenom zajedno sa ostalima. Tokom tog vremena mogu da se druže, čitaju, puše, iako im je dozvoljeno pušenje i u ćelijama, ali pritom se pazi da u istoj ćeliji ne budu pušač i nepušač…

Čitaj još:   TUGA NA CETINJU: Preminula IVANA Mrvaljević- Milutin Mima Karadžić, uputio posljednji pozdrav istaknutoj glumici... (foto, video)

Kad je riječ o hrani, svaki pritvorenik ima pravo na tri obroka dnevno, a Mihoci navodi kako hrana mora biti raznolika i sadržavati tri hiljade kalorija dnevno. Zatvorenik ima mogućnost i da naruči nešto posebno za sebe u kuhinji, ali to dodatno plaća.

“Na primer, zaželi li se pritvorenik sarme, u kuhinji je moguće da se pripremi, a naplaćuju mu se namirnice, usluga i energenti potrebni za pripremu”, kaže Mihoci za Jutarnji list dodajući kako svaki zatvorenik ima novac na računu u pritvoru koji tu stoji kao kaucija i dnevno smije da potrošiti najviše 170 kuna.

U ćeliji pritvorenici mogu da imaju  televiziju i radio, a za potrebe odbrane moguće im je osigurati i korišćenje laptopa, ali bez interneta. Pritvorenik smije da nositi svoju odjeću, a nedeljno ima pravo na jedan paket od pet kilograma težine.

Dodajmo da svi zatvorenici moraju da brinu o čistoći prostora sve ćelije i da ne postoje čistačice koje će to raditi za njih…

Čitaj još:   VUČIĆ DANAS U ISTANBULU: PREDSJEDNIK SRBIJE I ERDOGAN BEZ DELEGACIJA ... (foto i video)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši