IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVOPAZARCI OSVOJILI ZLATIBOR

U paklenoj atmosferi dvorane Pendik, u ambijentu koji se rijetko vidja na terenima Košarkaške lige Srbije, Novi Pazar je dočekao ekipu Zlatibora. Bio je ovo najteži test za košarkaše Novog pazara da izmjere gdje su trenutno, koji su njihovi dometi i kakva su cjelina. A trenutno su u samom vrhu tabele, vidjeli smo da su im dometi neograničeni onda kad igraju punom snagom i pokazali su da su kompaktni, da su tim i to je na kraju i rezultiralo pobjedom u meču protiv ekipe za koju se s pravom smatra da je jedna od najjačih i najnezgodnijih.

Novo pravilo je da se prije utakmice ne najavljuju sudije i delegat. Ova trojka koja je večeras dijelila (ne)pravdu na parketu dvorane Pendik -pomenula se nepovratila se. Auuu kako su se pogubili. Samo ovdje u Pendiku kad se sudije pogube to nikada nije u korist Novog Pazara. Sad je već jasno nije važno koji je sport. Kao da isti sude rukomet, mali fudbal, odbojku pa eto i košarku. Pogubljeni ali redovno na strani protivnika novopazarskih ekipa što govori da ta naizgled pogublenost ima svoj krajnji pokvareni cilj. Medjutim, da se to ne desi pobrinuli su se domaći košarkaši.

U prekrasnom ambijentu hrama malih sportova u Novom Pazaru publika je gromoglasnim aplauzm pozdravila jednu od najtalentovanijih teniserki današnjice do 14 godina, evropsku šampionku Fatmu Idrizović I prije nego što je počeo meč minutom ćutanja i El Fatihom odata je pošta preminulom navijaču bratskog kluba Novom Pazaru Istambulskog Fenerbahčea Koraju Seneru. A onda je krenuo meč.

Nekako suviše lako su igrali domaći košarkaši. Njihova prijednost je konstantno rasla. Učinilo se da su prazne priče o kvalitetu Zlatibora.I mislili smo ovo ćemo lako. Na kraju prve četvrtine nije samo izgledalo nego je i bilo tako-29:13 za domaće, velikih 16 koševa razlike. Nastavili su domaći, bodreni frenetičnim navijanjem svoje publike u istom ritmu. Prosto su plesali, bilo ih je milina gledati kako do očajanja dovode svoje protivnike i kako se njihov sitan vez završio sa konačnih 47 : 26 u prvom dijelu igre.

Opet smo pomislili, kakav Zlatibor kakvi bakrači.Na poluvremenu opet zabava za navijače.Borba za LCD televitor pomjerena je sa centra na liniju 6,75.Ali ni ovoga puta niko u serijama 3×3 nije pogodio. Malo je falilo.

Čitaj još:   Pritvor i ocu osumnjičenog za ubistvo na groblju u Pazaru... (foto)

U pauzi su sijevale munje u svlačionici gostiju. Maltene je trener Zlatibora Vanja Guša i bukvalno za gušu hvatao svoje igrače. Grmjelo je znaš kako. A onda je uslijedila ona famozna, za Novi Pazar, treća četvrtina. Nepogoda za Novi Pazar je bilo i isključenje Marka Radonjića sredinom druge četvrtine zašta velike zasluge pripadaju crnoj sudijskoj trojki što je dodatno opteretilo plejmejkersku liniju u domaćem timu. Morao je Aleksej mnogo toga da povuče, pretrči i uradi. Kao da su pedagoške metode Guše „dranje“ i „davljenje“ urodile plodom.

Gosti igraju od starta totalni presing.To uslovljava nekoliko grešaka domaćih u situaciji kada je trebalo ubaciti loptu u igru. Nepogoda za Novi Pazar bilo je i to što su se gosti raspucali, pogotovu sa linije za tri poena.I stvari su krenule kako ne treba. Treću četvrtinu gosti dobijaju rezultatom 27:15 i primakli se na dostižnih devet koševa razlike.

Kako je vrijeme odmicalo sve je bilo teže osvajanje Zlatibora. Alarmi u domaćem timu su bili popaljeni. Mobilnost i koncentracija se morala podići na najveći mogući nivo. Tada smo shvatili zašto se svi u ligi pribojavaju Zlatibora.

A onda fantomskih poslednjih deset minuta utakmice. Domaći prave mnogo grešaka, Gosti uspijevaju da se primaknu i na nade malih četiri poena razlike. I tada su Ivanović i Krstić dali svoje najvažnije koševa na ovoj utakmici, obojica sa linije za tri poena. Gosti su izvanredno kombinovali i pogadjali za dva. Ali tri je tri. I poslije zaista velike drame, borbe do „smrti“ za svaku loptu domaći košarkaši uspjeli su da slave rezultatom 83:77, ostvare veliku pobjedu i ponovo zasluže bakljadu i slavlje navijača ispred dvorane Pendik. Trebalo je sve ovo izdržati.

Ovo je treća pobjeda u nizu košarkaša Novog Pazara. Najefikasniji na parketu užarenog Pendika bio je Nemanja Krstić sa 19 koševa, pratili su ga Nešović sa 16, Hadžifejzović sa 12, Vujović sa velikih deset , Radonjić sa 9, Ivanović koji je proradio kad je najpotrebnije u završnici utakmice a postigao je 8 koševa.

Kod gostiju najefikasnije bio plej Vorkapić sa 15, kapiten Smolović je postigao 12 a po deset Bjelica i Marojević. U sljedećem kolu naši košarkaši putuju u Suboticu na duel sa Spartakom a nakon toga u dvorani Pendik još jedan težak musafir ekipa Vršca.

Čitaj još:   Promašio rampu i upao u more, vozača spasio slučajni prolaznik... (foto)

Iako teško, košarkaši Novog Pazara su sasvim zasluženo izvojevali još jednu prvenstveno pobjedu pred oko 1300 svojih navijača u utakmici koja je osim takmičarskog imala i svoj humani karakter jer je Košarkaški klub u saradnji sa Studenstkim parlamentom Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Kancelarijom za mlade, Sportskim savezom i organizacijom Psihoideal krenu u sprovodjenje humanitarne akcije prikupljanja pomoći za Centar za cjelodnevni smeštaj osoba sa posebnim potrebama.

Ova akcija će trajati do Nove Godine a ja ovim putem pozivam sve vas da se priključite i ukoliko to budete željeli naći ćete načina a jedan je da se obratite nekoj od ovih institucija koje će vam objasniti kako svoju donaciju da uplatite. Da je košarka više od igre Uprava i košarkaši Novog Pazara nam pokažu na svakoj utakmici.I zatao halal vam vera momci.Bravo plavi i sve čestitke na pobjedi.

Autor: Fehim Karišik – Foto Senad Senko Župljanin

http://www.ibalkan.net/

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši