IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Papa, odlikovao Željka Komšića, ali za HDZ, nije dobar Hrvat…

Predsjednik HDZ- a BiH Dragan Čović ne priznaje Željka Komšića za legitimnog predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata, nakon što ga je Komšić pobijedio na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine 7. oktobra…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…nedelja, 11.11.2018… 08: 59…Papa, odlikovao Željka Komšića, ali za HDZ, nije dobar Hrvat…

Cijeneći doprinos potpisivanju ovog dokumenta, papa Benedikt XVI je krajem aprila 2008.  odlikovao sve članove Predsjedništva BiH iz saziva 2002.- 2006. i 2006.- 2010. godine..

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne priznaje Željka Komšića za legitimnog predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata, nakon što ga je Komšić pobijedio na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine 7. oktobra.

“On je danas tu, mjesto koje mu ne pripada, niti je legalan niti je legitiman”, rekao je Čović u intervjuu za RTRS, najavljujući blokade svih političkih procesa u zemlji zbog Komšićeve pobjede. Isto mišljenje dijeli i i rukovodstvo HDZ-a Hrvatske.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kao i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović od međunarodne zajednice traže hitne izmjene izbornog zakona u BiH i to na način za kojeg analitičari ocjenjuju da bi na svim narednim izborima osigurao skoro stopostotnu pobjedu kandidata iz HDZ-a a u BiH učvrstio etničke podjele.

Čitaj još:   TEROR, NAJEZDA: Komarci u rojevima ulijeću u kuće i grizu ko tigrovi... (foto)

Izboru Komšića u Predsjedništvo BiH usprotivio se i bosanskohercegovački nadbiskup Vinko Puljić.

Na optužbe da nije Hrvat te da je probošnjački orjentiran Komšić odgovara da ga je za unaprjeđenje odnosa između BiH i Vatikana odlikovao i sam papa Benedikt, pa su u toj mjeri apsurdne i sve današnje optužbe na račun njegovog identiteta, piše Patria.

Željko Komšić je 25. oktobra 2007. godine uime Bosne i Hercegovine kao tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, razmijenio u Vatikanu ratifikacijske instrumente Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice.

Prethodni saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine potpisao je pomenuti ugovor 19. aprila 2006. godine u Sarajevu.

Cijeneći doprinos potpisivanju ovog dokumenta, papa Benedikt XVI je krajem aprila 2008.  odlikovao sve članove Predsjedništva BiH iz saziva 2002.-2006. i 2006.-2010. godine.

Papa je ova odlikovanja dodijelio zbog zasluga koje su članovi Predsjedništva imali u potpisivanju osnovnog ugovora između BiH i Vatikana, insistirajući da BiH iste ugovore potpiše i sa drugim religijskim zajednicama u zemlji.

Čitaj još:   Irena i Ilhan traže da Evropa odgovori o napadima na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši