IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRESINGOM PROTIV DIJABETESA

Danas je i u Novom Pazaru u organizaciji Gradskog Udruženja borbe protiv dijabetesa obilježen 14. Novembar Svjetski dan borbe protiv ove najrasprostranjenije bolesti savremenog doba.Sugradjani su mogli besplatno da provjere nivo šećera u krvi  da izmjere krvni pritisak.

Inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv djabetesa pokrenule su Medjunarodna dijabetološka federacija I Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine. Ovaj datum je izabran u čast rodjendana Frederika Bentinga koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića insulin u oktobru 1921. godine.

Neki od motoa dosadašnjih obilježavanja ovog dana bili su: Insulin za život, Dijabetes problem svih uzrasta u svim državama,Troškovi dijabetesa,Dijabetes I način života u novom milenijumu, Dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, Vaše oči I dijabetes, Dijabetes I gojaznost,Dijabetes kod djece i adolescenata itd.

Ovoj akciji u Novom Pazaru priključili su se I podržali je I rukometaši novopazarskog Superligaša Janko Gemaljević, Aleksa Milošević I Stefan Šaponjić. Odradili su potrebne preglede I rezultati su pokazali da su apsolutno zdravi.Znači pritisak normalan a koncentracija šećera u krvi u savršenoj meri. Zahvaljujući se medicinskom osoblju I organizatorima obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa rukometaši nisu propustili priliku da ih pozovu na veliki derbi u subotu sa početkom u 16,30 h meč u kojem se sastaju RK Novi Pazar I do sada neporažena ekipa u sedam prvenstvenih kola Dinamo iz Pančeva lider na tabeli.

Čitaj još:   Lavovsko srce, kakva pobjeda u Minhenu: NEMANJA Grbović brži od sirene, heroj nacije, Crna Gora u još jednoj drami bolja od Srbije za oproštaj od EP... (foto, video)

Autor: Fehim Karišik – Foto: Senad Senko Župljanin

 

http://www.ibalkan.net/

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši