BANJA LUKA, NEĆE DOĆI VUČKO: RS, dobija NOVU VLAST, ko sve (NE) DOLAZI…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Na prvoj sjednici desetog saziva biće predložen dnevni red s 11 tačaka, a dva sata prije njenog održavanja, u podne, novoizabranim narodnim poslanicima biće dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH…

BANJA LUKA: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti: ponedeljak…19.11.21: 08: 08…BANJA LUKA, NEĆE DOĆI VUČKO: RS, dobija NOVU VLAST, ko sve (NE) DOLAZI

Ovim će Republika Srpska prva formirati zakonodavnu vlast u BiH, a kako je saopšteno iz Odjeljenja za odnose s javnošću NS RS, na konstitutivnoj sjednici, koja počinje u 14 sati, svečanu zakletvu položiće novoizabrani član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić te narodni poslanici.

Sjednicom će, do izbora predsjednika NS RS, koja broji 83 narodna poslanika, predsjedavati Radno predsjedništvo, koje čine najstariji poslanik saziva i tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika. Prema ovim pravilima, sjednicu će voditi Dane Malešević iz DNS-a kao najstariji poslanik, a pomagaće mu tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika Denis Šulić iz SNSD- a, Davor Šešić iz SDS-a i Aleksandar Glavaš iz DNS-a.

Čitaj još:   DODIK OSUO PO MILU: Nije pristojno da se petlja u prepoke BEOGRADA...

Na sjednici će, takođe, biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i inicijativa za izbor delegata u Vijeću naroda RS.

“Budući da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra do 15 časova dostaviti liste kandidata za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS”, saopšteno je iz NS RS, a naveli su i da će poslanici razmatrati i odluku o broju potpredsjednika NS RS.

Osim konstituisanja radnih organa i polaganja zakletve, biće formirana i komisija za izbor i imenovanje, kako bi mandati mogli biti verifikovani.

Prema verifikovanim podacima CIK-a, za NS RS glasalo je oko 728.000 glasača, a nevažećih listića je bilo oko šest odsto. Prema tim podacima, SNSD je osvojio 28 poslaničkih mandata (218.201 glas), a dvocifreni broj mandata imaju i SDS 16 (123.515 glasova) i DNS 12 mandata (98.851 glas). U Narodnu skupštinu ulazi i devet PDP-ovih poslanika (69.948 glasova), zatima sedam SP-ovih (56.106 glasova), četiri iz Zajedno za BiH (29.556 glasova), četiri NDP-ova (28.183 glasa) i tri iz Ujedinjene Srpske (21.187 glasova).

Sjednici će, među ostalim zvanicama i gostima iz javnog i političkog života, prisustvovati i Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, i Ana Brnabić, predsjednica srpske vlade…

Čitaj još:   PRVA LASTA, PRETUKLA SPECIJALCE: Nije dao, da naoružani uđu u klub, isprebijao ih, lomio vilice i izbijao zube... (video)

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši