IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BANJA LUKA, NEĆE DOĆI VUČKO: RS, dobija NOVU VLAST, ko sve (NE) DOLAZI…

Na prvoj sjednici desetog saziva biće predložen dnevni red s 11 tačaka, a dva sata prije njenog održavanja, u podne, novoizabranim narodnim poslanicima biće dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH…

BANJA LUKA: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti: ponedeljak…19.11.21: 08: 08…BANJA LUKA, NEĆE DOĆI VUČKO: RS, dobija NOVU VLAST, ko sve (NE) DOLAZI

Ovim će Republika Srpska prva formirati zakonodavnu vlast u BiH, a kako je saopšteno iz Odjeljenja za odnose s javnošću NS RS, na konstitutivnoj sjednici, koja počinje u 14 sati, svečanu zakletvu položiće novoizabrani član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić te narodni poslanici.

Sjednicom će, do izbora predsjednika NS RS, koja broji 83 narodna poslanika, predsjedavati Radno predsjedništvo, koje čine najstariji poslanik saziva i tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika. Prema ovim pravilima, sjednicu će voditi Dane Malešević iz DNS-a kao najstariji poslanik, a pomagaće mu tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika Denis Šulić iz SNSD- a, Davor Šešić iz SDS-a i Aleksandar Glavaš iz DNS-a.

Na sjednici će, takođe, biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i inicijativa za izbor delegata u Vijeću naroda RS.

Čitaj još:   PODJELA JOŠ NIJE GOTOVA: Bošnjačkoj stranci tri resora, Miljanić ministar bez portfelja, Nimanbegu vjerovatno bez ministarstva... (foto)

“Budući da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra do 15 časova dostaviti liste kandidata za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS”, saopšteno je iz NS RS, a naveli su i da će poslanici razmatrati i odluku o broju potpredsjednika NS RS.

Osim konstituisanja radnih organa i polaganja zakletve, biće formirana i komisija za izbor i imenovanje, kako bi mandati mogli biti verifikovani.

Prema verifikovanim podacima CIK-a, za NS RS glasalo je oko 728.000 glasača, a nevažećih listića je bilo oko šest odsto. Prema tim podacima, SNSD je osvojio 28 poslaničkih mandata (218.201 glas), a dvocifreni broj mandata imaju i SDS 16 (123.515 glasova) i DNS 12 mandata (98.851 glas). U Narodnu skupštinu ulazi i devet PDP-ovih poslanika (69.948 glasova), zatima sedam SP-ovih (56.106 glasova), četiri iz Zajedno za BiH (29.556 glasova), četiri NDP-ova (28.183 glasa) i tri iz Ujedinjene Srpske (21.187 glasova).

Sjednici će, među ostalim zvanicama i gostima iz javnog i političkog života, prisustvovati i Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, i Ana Brnabić, predsjednica srpske vlade…

Čitaj još:   DAVOR "ČOVJEK STIJENA" U SUZAMA: "Spriječit ću doček Nove godine u Banjoj Luci, ne mogu da živim bez sina, hoću da legnem kraj njega"...

http://iBalkan.net

BEOGRAD: STRAH OD „BOŠNJAČKOG SANDŽAKA“a RS gledaju kao na svoju…“!!!

Ne postoji jasna vizija za budućnost između Srbije i Republike Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši