IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR, PRIJATELJI ZA ADELA…

Kad vas srce nosi ništa nije teško. Studenstki parlament državnog Univerziteta u Novom Pazaru organizovao je humanitarnu trku posvijećenu svojem drugu, svojem aktivisti studentu Državnog univerziteta Adelu Zekoviću koji se bori za ozdravljenje.

Humanitarna trka posvijećena zdravlju PRIJATELJI ZA ADELA…

Plemenitom pozivu studentskog parlamenta odazvao se zaista veliki broj sportista i takmičara.Preko 130 ih je bilo na startu, u crvenim majicama boje krvi i srca, boje želje i nade za Adela.Moram pomenuti prvo Fatmira Nicevića koji je kobnog dana za Adela bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i brzinom munje Adela koji se onesvijestio i prosto pao kao pokošen dovezao do Hitne pomoći i praktično je bio brži od vremena što je doprinjelo da Adelu bude spašen život..

Atletičari Novog Pazara, mali fudbaleri Pazar juniorsa,sve bolji tim novopazarskih maratonaca, medju takmičarima je bila i svjetska i evropska prvakinja u lou kiku Saida Bukvić, selector seniorske atletske reprezentacije Srbije Edin Zuković, jedan od najboljih montibajkera veteran i nekadašnji atletski šampion Emir Koca, rukometaši Novog Pazara Gari Medjedović, Irfan Ćosović I nekadašnji prvotimci Emir Brunčevići Almir Hamidović,ispred Sportskog saveza suorganizatora trke na stazi je bio Kemal Tutić,zatim studenti i Adelovi prijatelji.

Sportska i takmičarska dimenzija ove trke bila je u drugom planu.Cilj manifestacije je bio da ukaže na značaj sporta I zdravstvene edukacije u očuvanju zdravlja. Najpre je takmičare pozdravio rector Državnogg univerziteta prof.dr Miladin Kostić koji je izrazio svoje zadovoljstvo brojem takmičara ali prije svega idejom o organizovanju jednog ovakvog dogadjaja: – Nadam se da će iduće godine, kada trku ponovo budemo otganizovali i Adel Zeković biti na startu- poručio je rektor prof. dr Miladin Kostić. U ime organizatora Stuedentskog parlamenta o ideji i samoj trci nešto je više rekao Izet Cama predsjednik Studentskog Parlamenta.

Nakon toga je u ime Studentskog parlamenta uručio specijalnu plaketu za doprinos u organizaciji trke Aliji Zekoviću ocu Adelovom a director Sportskog saveza Novi Pazar Emir Mehmedović je gospodinu Zekoviću uručio jedan dres koji će ga takodje podsjećati na ovaj dan u kojem su mladi pokazali da su uz svog druga. Posebno emotivno je bilo upravo obraćanje Alije Zekovića koji se zahvalio od srca svima koji su prvenstveno pomogli Adelu i njegovoj porodici u tom stravično teškom vremenu borbe, ljekarma, prijateljima ali i onima koji su došli na ideju i sprovjeli u djelo jednu manifestaciju koja je posvijećena njegovom sinu ali i manifestaciju koja treba da posluži kao opomena mladima da se čuvaju i brinu o svom zdravlju, da se više druže jedni sa drugima a manje sa kompjuterima, da više vremena provode u prirodi i zdravom okruženju a manje na internet. I onda je startovala trka.

Čitaj još:   VIC DANA: Fočak cijeli dan prodavao sladoled na plaži, a onda prema njemu krenula gola dama i… (foto)

Hladno vrijeme, studeno baš, ali na stazi kao da je proljeće.Svi učesnici veseli, razdragani, jedva čekaju znak za start I da krenu I svojim učešćem pošalju poruke za zadravlje, pošalju dio svoje energije Adelu da istraje I ojača I da pobjedi. Mi rekosmo rezultat je bio u drugom planu ali ipak lijepo je I kad se nadjete na pobjedničkom postolju nakon tri klometra trčanja ulicama Novog pazara.

Maršruta je sama po sebi bila interesantna jer se kretala ulicama Stevana Nemanje, prvomajskom, Oslobodjenje, pa gradskim parkom pa nazad do Univerziteta gdje I bio cilj. Traku na cilju prvi je pocijepao Haris Hajdarević, atletičar Atletskog kluba Novi Pazar koji je 14 sekundi bio brži od drugoplasiranog, nekadašnjeg atletskog šampiona Emira Koce, dok je streće mjesto pripalo gosti iz Kosovske Mitrovice Djordju Stevanoviću.Džemal Hasanović je bio četvrti I redom Jovan Denović peti, Samed Hadžić šesti, Alen Zejnelović sedmi i na osmom mjestu talentovani Vahid Gicić.

U konkurenciji takmičarki praktično članice Atletskog kluba Novi Pazar nisu imale premca.

Turbo Saima Murić je osvojila svoju jubilarnu stotu zlatnu medalju na atletskim takmičenjima i to baš na ovoj humanitarsnoj trci “Prijatelji za Adela”, drugo mjesto je pripalo Lenki Nikolić a treća je bila sve bolja Mejra Mehmedović.Sestre Nejra i Kanita Brahić podijelile su četvrto i peto mjesto, Merva Vučelj je bila šesta, Melisa Turković sedma i Vanja Petrović osma.

Pehare i medalje za najbolje obezbjedio je Sportski savez Novi Pazar dok su se za robne nagrade pobrinuli “Sport vision”, “EB studio”, “Exact džins”, “Oh la la “ kafe i porodica Adela Zekovića. Za sve učesnike u holu Univerziteta bioje organizovan koktel po završetku trke.Bio je ovo jedan prekrasan dogadjaj sa humanom idejom i jasnom porukom da je zdravlje najvažnije i da ni jedan napor u njegovom očuvanju nije previše.Vjerujemo da će dio energije ove pazarske mladosti velikog srca stići do Adela i da će mu sve ovo dati novu snagu, motive i inspiraciju da se bori još više i još žešće i da koliko sutra svoje roditelji i porodicu, svoje prijatelje obraduje povratkom u klupe stude

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Njemački ljekari ga otpisali, a Dr AVDO mu SPASIO život

Fehim Karišik, Inf.Služba SS Novi Pazar, foto : Senad Senko Župljanin

http://iBalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši