IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUKOVAR: Dan sjećanja, lampioni obasjavaju žrtvu, grada heroja…

Noć nakon Dana sjećanja u Vukovaru izgledala je, možda i impresivnije od današnjeg obilježavanja 27. godišnjice pada grada heroja. Hiljade lampiona na raznim lokacijama obasjavale su kišnu noć u gradu, koji se sjeća svojih heroja…

VUKOVAR: Hrvatska, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti: ponedeljak…19.11.21: 07: 48… VUKOVAR: Dan sjećanja, lampioni obasjavaju žrtvu, grada heroja…

“Svjetlosna rijeka sjećanja“ jedan je od predivnih prizora, koji se večeras mogao vidjeti u Vukovaru. Niz Dunav su pušteni lampioni u čast stradalih tokom opsade grada, što je izgledalo impresivno i dostojanstveno. Organizatori su bili Gradski muzej Vukovara i Sportska udruga “Ribič“.

Brojni lampioni obasjali su i Križ u čast svim poginulim braniteljima za slobodu Hrvatske na ušću Vuke u Dunav. I na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata slična slika. Grobove branitelja i spomen obilježje obasjavaju lampioni, a građani i u večernjim satima u grupama i dalje dolaze da odaju počast stradalima u odbrani Vukovara.

Vukovar je danas impresivno i dostojanstveno obilježio Dan sjećanja na žrtvu grada od prije 27 godina.

Tokom dana održan je niz događaja u sklopu obilježavanja Dana sjećanja, a centralni je bila Kolona sjećanja, koju je uz branitelje i porodice stradalih predvodio državni vrh Hrvatske na čelu sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. Nekoliko desetina hiljada ljudi je dostojanstveno prošlo put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja, gdje je održana sveta misa za žrtve Domovinskog rata i položeno cvijeće na spomen obilježje.

Čitaj još:   SANDŽAK: Nakon ukidanja restriktivnih mjera klanjani džuma namazi... (foto)

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. godine pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA.

Opsada i bitka za Vukovar trajala je skoro tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 osoba. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Vukovar je sedam godina nakon pada mirno reintegrisan. U gradu u kojem je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika, sada ih je nešto više od 27.000.

Čitaj još:   OVO JE Ibrima, majku Seke Aleksić: Sličnost između njih je NEVJEROVATNA! (foto)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši