IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FK NOVİ PAZAR: DEVET DECENIJA PONOSA (FOTO GALERİJA)

Fudbalski klub Novi Pazar ove godine obilježava veliki jubilej- 90 godina uspješnog rada i postojanja. Za godinu osnivanja se smatra 1928. godina kada je ugledni, imućni i napredni novopazarski trgovac HADŽIFEJZAGIĆ FEJZULAH BEGO donio prvu loptu i par kopački iz Češke i to glavnog grada Praga. Želio je naprijedni Bego da podijeli sa svojim Novopazarcima tu magiju koja je već bila osvojila Evropu.

Po osnivanju klub je nosio ime “Sandžak” a kasnije “Deževa” i FK “Ras”.Fuzijom ova dva kluba 1962. godine nastaje FK Novi Pazar.

Bio je amaterski prvak velike Jugoslavije, član Druge lige Istok i član jedinstvene druge lige na nivou bivše SFRJ. Uspon kluba počinje 80-tih godina kada u sezoni 1984/85. po prvi put postaje član Druge lige grupa Istok i kao debitant osvaja vicešampionsku titulu.I u naredne tri sezone beleži odlične rezultate ( četvrto, treće i šesto mjesto) pa je i izborio plasman u tada Jedinstvenu drugu ligu u sezoni 1988/1989.

Klub je dva puta izborio baraž za plasman u Prvu saveznu ligu.Prvi put je izgubio od Sutjeske iz Nikšića 1994., a drugi put u čuvenom meču protiv Slobode iz Užica godinu dana kasnije.

U sezoni 2011/2012, FK Novi Pazar ispunjava san desetina i desetina generacija novopazarskih zaljubljenika u magiju fudbalske igre i postaje član Super lige Srbije u kojoj ostaje sa promenljivih uspjehom punih šest sezona. Najbolji plasman kao superligaš Novi Pazar ostvaruje u sezoni 2014/15. kada je zauzeo peto mjesto na tabeli.

Ali o klubu bi mogle da se ispišu knjige o sjajnim generacijama fudbalera, o legendama fudbalske igre o onima kojima je fudbal bio i ostao sve.

Udruženje fudbalskih veterana Novog Pazara je povodom devedeset godina fudbala u Novom Pazaru organizovalo i održalo istinsku svečanost u cilju obilježavanja ovog velikog jubileja.Prvobitno je kompletna svečanost bila zakazana za Gradski stadion jer je dio programa obilježavanja jubileja isplanirana i utakmica veterana Fudbalskih klubova Novi Pazar i beogradskog Partizana. Ali snijeg i nagla promjena vremena promijenili su planove organizatora pa je uz blagonaklonost direktora SSU Pendik Enesa Pljakić u istom vremenu obezbjedjen termin u dvorani Pendik što se pokazalo kao pun pogodak iz nekoliko razloga. Prvo loše vrijeme i stanje gradskog stadiona nisu pružali ni minimum uslova za bilo kakvu utakmicu, dodatno hladnoća bi u startu spriječila mnoge da dodju a i nastup Kulturno umjetničkog društva “Mladih” bilo bi onemogućeno a da ne govorim o zdravstvenom aspektu cijele priče s obzirom da se radi o veteranima itd.Dakle, Pendik jednoglasno.I kažem bio je to pun pogodak. Prava svečanost. Na jednoj strani bivši predsjednici kluba, na drugoj vječiti mladići novopazarskog fudbala dike i uzdanice generacijama, dole na parketu izabranici stručnih štabova veterani Partizana i Novog pazara, na tribinama mnogo mladosti, fudbalera koji tek započinju i maštaju o velikim karijerama i oni koji su navikli na fudbal i koji su navijački veterani sa stažom i od preko pedeset godina vjernosti i ljubavi za fudbalski klub.

Kako i dolikuje na početku je otpjevana himna Novog pazara “Kad pogledam sa bedema” u izvedbi sjajne Aiše Kamešničanin.

U ime kluba koji je došao da uveliča ovo slavlje, FK Partizan, obratio se gospodin Goran Kadinić koji je čestitao veliki jubilej prijateljskom klubu i poželeo da se vrati tamo gdje mu je i mjesto u Super ligu i da se još dugo vidjaju i pronose lepotu fudbala i prijateljstva.

Proslavljeni novpazarski fudbaler Fikro Grbović, predsjednik Udruženje fudbalskih veterana Novog Pazara, zahvalio se svima koji su ugradili sebe u časnih, poštenih, sportskih i velikih devedeset godina fudbala u Novom Pazaru.

– Fudbal je spajao ljude, činio ih srećnim, davao im snagu i kad je bilo teško. Znali smo da se radujemo pobjedama i da tugujemo u porazima ali smo uvijek znali da će trijumfovati sport, da će pobijediti fudbal.Presrećan sam da danas svijetu možemo poslati ovu sliku o Novom Pazaru gdje je tako rano posijano sjeme fudbala i koje do dana današnjeg ima ovdje plodno tle. ovo je za nas, koji smo svoj život dali fudbalu, bilo na terenu kao igrači ili na tribinama kao navijači, veliki dan.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Ambasador Turske sa gradonačelnikom Biševcem povodom posjete Erdoğana

A onda se pristupilo dodjeli priznanja i specijalnih zahvalnica bivšim predsjednicima FK Novi Pazar: Nazimu Ademoviću, Vehbu Ćoroviću, Sulju Halkoviću, Ademu Bihorcu, Mekanu Koca, Ćerimu Šemsoviću, Nedžadu Dragolovčaninu i Kemalu Mehmedoviću.

Pa je za trenutak ceremonija prekinuta da bi bila uljepšana spletom narodnih igara iz Srbije i Sandžaka u izvedbi Kulturnog ansambla “Mladih” iz Novog Pazara koji su napravili fenomenala igrački miks i pokazali nam kolika je ljepota u različitosti i koliko je bogatstvo kad se to u igri stopi u jedno.Fantastično.Tako je mislila i publika u dvorani koja je gromoglasnim aplauzom nagradila ovaj nastup.

Sa svečanosti je javno upućena zahvalnost svim donatorima i sponzorima, svim ljudima koji su na bilo koji način za ovih devedeset godina pomagali klubu čiji je temelj svakako bio grad Novi Pazar do današnjeg dana.

A onda su uručena i priznanja vječitim momcima novopazarskog fudbala.Sve je to malo za fudbalske vragolije jednog Šolca Profilovića, za borbenost Ljube Vukićevića, za golmanske vratolomije pantera Šabana Ćuljkovića,za majstorije Vesa Simića, vragolije Redžepa Bihorca, pa neprolaznost Jusufa Ikovića,majstorstvo Jusufa Kurtančauševića i fudbalski filing Džemšira Zukovića, za magiju Halka Čolakovića te fudbalsku maestralnost Hanefije Fije Griševića fudbalera koji je zvanično odigrao najviše utakmica za FK Novi Pazar I on je zato nagradjen I dresom ali je ova zahvalnica samo znak da nisu zaboravljeni da magija njihove igre vječno ostaje u srcu onih koji su na stadionu kraj Jošanice zajedno sa svojim fudbalerima, iz generacije u generaciju, bili bitke za plave boje, za čast i ponos našeg Novog Pazara.

Specijalnu zahvalnicu je dobio i čovjek kojega i zovu “živa enciklopedija” novopazarskog fudbala Igbaludin Bala Djerlek koji se i danas sjeća stvari koje su čak i akteri tih dogadjaja zaboravili sa raznih utakmica i putovanja fudbalera.

Naravno, veliki sportski prijatelj FK Partizan, u kojem su svoje najbolje godine proveli Bajro Župić, Ismet Ugljanin, Rahim Tarzo Beširović, Emir Plojović, Adem Ljajić i sada mladjani Armin Djerlek, dobitnik je specijalne zahvalnice za sve što je ovaj klub uradio za Novi Pazar.

Posebno priznanje pripalo je i Fudbalskom savezu opština Novi Pazar, Tutin i Raška na čijem je čelu Senad Ljajić koji je preporodio ovaj savez koji se može podičiti sa velikim brojem fudbalskih škola, armijom fudbalera u mladjim kategorijama, dva zonaša, dva srpsko ligaša, prvoligašem Novi Pazarom sjajnim kadetima i omladincima koji su već igrali po nekoliko sezona u elitnom društvu u svojim kategorijama, FSO uvijek stojina raspolaganju svima kojima zatreba njihova pomoć, organizuju seminare za sudije, polaganje za trenerske licence jer je suština u tome da su sve fudbalske stvari koje se dešavaju u za nas dalekom Beogradu približili Novom Pazaru i ovom regionu. Zato ova nagrada zaista ide u prave ruke i potvrda je odličnog rada saveza.

I napokon, kao šlag na torti, podijeljenu su i četiri zlatne plakete. Prva je pripala posthumno Amiru Beširoviću, kontraverznom a velikom, uticajnom, sposobnom Amirašu koji je fudbal u Novom Pazaru postavio na pijadestal. Drugi nagradjeni u tom zlatnom nizu, takodje posthumno, je čovjek koji je bio institucija sam za sebe Reka Hadžibulić.On je od majušne auto radionice napravio giganta kakav jeste bio “Sandžaktrans”, za njegov vakta nisu postojale riječi “ne može” i “nemoguće”.Sve je moglo i sve je bilo moguće jer ključa za sve brave bio je Reka Hadžibulić

Čitaj još:   HAOS: Divlja svinja, prošetala Visočkom čaršijom... (foto)

Treći zlatni je svoj život dao fudbalskom klubu Novi Pazar.I danas u dobroj formi, preko pedese godina je proveo u klubu kao fudbaler i to kakav fudbaler poput Bekenbauera, pa je bio u nekoliko navrata trener i na kraju sportski radnik kao generalni sekretar kluba Aćif Belo Klimenta.

I četvrti…kad se spomene ime dr Rasima Ljajića ja kao njegov savremenik, školski drug, kolega, prijatelj ali i protivnik na terenu kada bi se našli na suprotnim stranama danas odgovorno mogu da tvrdim da nam je politika uništila jednog vrhunskog fudbalera ali da se to nije desilo Novi Pazar danas nebi imao fudbalsko sutra, ni budućnost ni ništa. Znajući da smo vapili za terenima, da fudbal nije šutiranje “komzerke” po putu, i da dva kamena mogu ali nisu prave stative za gol, da “golići” mogu pokazati talenat ali to nije garancija trajanja i unaprijedjivanja…zasukao je rukave i glasno rekao:INFRASTRUKTURA. Ključna riječ za svaku aktivnost- uslovi. Gradski stadion je postao gradilište i za tili čas postao ravan i jednak onima u Evropi, dotjerani su i tereni na sportsko rekreacionom centru u Šutenovcu, napravljen je velelepni, i jedan od najljepih Atletskih stadiona u ovom dijelu Evrope, revitalizovan je i sredjen fudbalski stadion u Novopazarskoj banji, dovršena izgradnja hrama malih sportova dvorana Pendik i još mnogo toga. Dakle priznanje I zahvalnost za sve ovo I još mnogo više što ovdje nije stalo za dr Rasima Ljajića.

I prije same utakmice predsjednik bratskog kluba “Sloga” iz Sjenice Fiko Hamidović je predsjedniku FK Novi Pazar Tariku Imamoviću uručio monografiju koja govori o istorijatu fudbala u Sjenici.

Kao dio svečanosti obilježavanja 90 godina fudbala u Novom Pazaru nakon dodjele priznanja odigrana je fudbalska utakmica veteran FK Novi Pazar I FK Partizan.Pošto je bio veliki broj fudbalera odigrana su četiri zasebne dionice u kojima su zaigrale posebne postave.Poslije dosta uzbudenja utakmica je, kako I dolikuje jubileju, završena nerješeno rezultatom 4:4.Strijelci za domaći tim bili su Dimić, Ukić, Gegić I Mehović a za Partizan po dva gola su postigli Antić I Vučićević.

– Fudbal je zaista magija. Mi u Novom Pazaru dočekali smo ovaj veliki jubilej. Bilo je izvanredno I još jednom bih se zahvalio svima koji su nam pomogli u organizaciji ove svečanosti, svima onima koji decenijama pomažu klub, gradu Novom Pazaru I Sportskom savezu, fudbalskom klubu Partizan I svim našim sportskim I fudbalskim prijateljima.

Neka nam je srećan jubilej – devedeset godina fudbala u Novom Pazaru – rekao je Tarik Imamović, predsjednik FK Novi Pazar.

Autor: Fehim Karišik – Foto: Senad Senko Župljanin

http://www.ibalkan.net/

 

 

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši