IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILETOVO, PISMO TRUMPU PUNO LAŽI, REAGOVAO DŽAFEROVIĆ…

Pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti odslikava zvaničnu politiku BiH, stoji u saopštenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, srijeda…28.11.2018… 05: 33… MILETOVO, PISMO TRUMPU PUNO LAŽI, REAGOVAO DŽAFEROVIĆ…

Pismo se, dodaju, može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika.

– U pismu je izneseno nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena. Navedeno je da 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine nije „regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik“, što je netačno. Dejtonskim mirovnim sporazumom je predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike BiH, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije. Budući da to do danas u slučaju zakona o praznicima nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici BiH. To znači da se 1. mart zakonski obilježava kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti BiH. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud BiH. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona – piše u saopštenju.

Čitaj još:   MILO Đukanović čestitao Bajdenu: U Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja... (foto)

Osvrću se i na Dodikovu konstataciju da BiH nije donijela nikakvu odluku o učlanjenju u NATO.

– I to je netačno. Parlamentarna skupština BiH usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: „Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktrivnosti za prijem BiH u članstvo NATO – navedeno je u saopštenju.

Dodaju i kako je u junu 2009. godine predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u ime Predsjedništva podnio generalnom sekretaru  NATO zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP).

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši