IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA ZNATI DA JE Ovo gore od slatkiša…

Znate da ne treba preterano da jedete slatkiše zbog zdravlja, ali ima nešto još gore od toga. Viještački zaslađeni napici izlažu ljude još većem riziku od dijabetesa tipa 2 nego zaslađena hrana, pokazala je nova studija…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Vijesti, petak…30.11.2018… 20: 58 … TREBA ZNATI DA JE Ovo gore od slatkiša…

Proizvodi koji imaju dodatu fruktozu predstavljaju “višak energije” u našoj ishrani, kažu naučnici, dodajući da to ima štetan efekat na nivo šećera u krvi.

Kanadski istraživački tim je otkrio da namirnice i napici koji prirodno sadrže fruktozu, poput cijelog voća, povrća, prirodnih voćnih sokova i meda, ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Međutim, zaslađeni napici su potpuno druga priča: napravljeni su sa sastojcima koji “pojačavaju” fruktozu, zbog čega nivo šećera u krvi pretjerano raste.

Zbog svega toga, stručnjaci preporučuju da se zaslađeni napici, slatkiši, peciva i druga hrana koja ima dodatog šećera, smanje.

Čitaj još:   MUŽ JE VARA PRED MILIONIMA I CIJELI REGION BRUJI O TOME ?! KO JE ZILHA, EDISOVA ŽENA

Inače, naučnici sa Univerziteta u Torontu su sakupili rezultate 155 studija koje su istraživale kako različite namirnice sa fruktozom utiče na nivo šećera u krvi kod zdravih, i kod ljudi koji boluju od dijabetesa.

Tim je otkrio da većina namirnica koje sadrže fruktozni šećer nemaju loš efekat na nivo šećera u krvi, sve dok se ne jedu u pretjeranim količinama. Voće i prirodni voćni sokovi čak dobro dijeluju na nivo šećera u krvi i na kontrolu insulina, posebno kod osoba obolelih od dijabetesa.

“Ali, namirnice kojima unosimo energiju koja ne sadrži nutrijente, posebno zaslađeni napici i viještački voćni sokovi, imaju najštetniji efekat na zdravlje”, tvrde naučnici…

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši