IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČKO: Izjava Ane Brnabić “‘upisala” GENOCID u Srebrenici u Rezoluciju EP- a

Očigledno je da je povod amandmanu o genocidu počinjenom Srebrenici slovenskog europarlamentarca Igora Šoltesa, koji je u posljednji čas “ušao” u Rezoluciju Evropskog parlamenta, intervju premijerke Srbije Ane Brnabić Deutsche Welleu, u kojem ona nije htjela okarakterizirati zločin u Srebrenici kao genocid, …

BEOGRAD:Srbija, Zanimljivosti, Vijesti, subota…01.13.2018… 07: 39…VUČKO: Izjava Ane Brnabić “‘upisala” GENOCID u Srebrenici u Rezoluciju EP- a

Sigurno je, navodi ta agencija, da je amandman o genocidu u Srebrenici dočekan s “izvjesnim iznenađenjem”.

Tim prije, kako se navodi, što nijedan zvaničnik Srbije nikada događaje u Srebrenici nije nazvao genocidom.

Premijerka ‘nije ponosna na to'…

“Šoltesovom zaslugom, međutim, priznavanje genocida u Srebrenici označeno je u Rezoluciji kao ‘fundamentalan korak na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji'”, navodi Tanjug.

U intervjuu novinaru Deutsche Wellea Timu Sebastianu, Brnabić je, na njegovo uporno insistiranje na priznanju genocida počinjenog u Srebenici, odgovorila da “ne misli da je strašan masakr u Srebrenici bio genocid”.

“To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo dešavalo”, odgovorila je Brnabić.

Doživotni zatvor Ratku Mladiću…

Srebrenica je okarakterizirana kao genocid od Haškog tribunala, kroz presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koji je po tom osnovu prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Čitaj još:   DRITAN: "Trgujete žrtvama GENOCIDA U SREBRENICI a to se dešava u CRNOJ GORI" (video)

Uoči obilježavanja 20 godina od genocida počinjenog u Srebrenici, 2015. godine je Velika Britanija predložila usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom je priznanje genocida u Srebrenici preduslov za pomirenje te pozivaju politički lideri na svim stranama da priznaju i prihvate činjenice o zločinima iz prošlosti.

“Taj tekst praktično bi srpski narod, iz čijeg reda su počinioci zločina u Srebrenici, označio kao genocidan, a Srbija okvalifikovana kao genocidna država. Takav scenario sprečila je Rusija, koja je blokirala usvajanje rezolucije u Saveta bezbednosti UN-a, koju su podržale SAD i zemlje Evropske unije”, piše Tanjug.

Jovanović: Bio je genocid i – tačka…

Predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović kazao je da se u Srebrenici desio genocid.

“Da mi arbitriramo jeste li Srebrenica genocid ili nije…. Jeste – tačka. I tu se ništa neće promeniti našim negiranjem svega toga. Ništa, osim sto ćemo još jednom dati novu argumentaciju svetu da nije problem Srba bio u [Slobodanu] Miloševiću, [Radovanu] Karadžiću i Mladiću, nego da je on mnogo dublji”, kazao je Jovanović.

Čitaj još:   VIC DANA: Pokucao Albanac Srbinu u Leposaviću da ga nešto pita... (foto)

Vlada Srbije nije htjela komentirati rezoluciju Evropskog parlamenta…

(iBalkan.net/SB / Agencije)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši