IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REDŽEP TAYIPU, PREKIPJELO: Traži od SAUDIYE, hitno izručenje IZVRŠIOCA UBISTVA…

Turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan zatražio je od Saudijske Arabije da izruči osumnjičene za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu, kazavši da saudijsko Kraljevstvo ne sarađuje…

Buenos Aires: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, nedelja…02.13.2018… 15: 09…REDŽEP TAYIPU, PREKIPJELO: Traži od SAUDIYE, hitno izručenje IZVRŠIOCA UBISTVA…

“Od velike je važnosti da se tim ljudima sudi u Turskoj kako bi se uklonili upitnici koje međunarodna zajednica možda ima. Ko god je naredio i izvršio ovaj nasilni zločin treba odmah biti pronađen. Ako se počinitelji ne pronađu, cijeli svijet i islamska zajednica ne smiju biti zadovoljni”, kazao je Erdogan novinarima u Argentini.

Kazao je da su Saudijci odbili pomoći turskim istražiteljima koji su tražili informacije o tome gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo i identitete onih koji su navodno pomagali u ubistvu.

Erdogan je kazao da ne želi nanijeti štetu kraljevskoj porodici, ali je kritizirao princa Mohammeda bin Salmana, kazavši da je on dao “nevjerovatno objašnjenje” za Khashoggijevo ubistvo i odbacio navode o bilo kakvoj umiješanosti zvaničnog Rijada…

Čitaj još:   ISTINE ILI LAŽI: Vučić u Novom Pazaru MANJE UMRLIH nego u istom periodu prošle godine...(foto)

Erdogan je kazao da je kanadski premijer, Justine Trudeau, jedini od lidera G20 na grupnom sastanku spomenuo Khashoggijevu smrt.

Erdogan je također izjavio da ubistvo saudijskog novinara nije samo pitanje Turske nego cijelog svijeta.

Prema njegovim riječima, slučaj Khashoggi Turska nikada nije gledala kao političko pitanje.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužiteljstvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

(iBalkan.net / Agencije)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši