IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO, General RAMIZ Dreković, braniće se sa slobode…

Danas je Sud Bosne i Hercegovine odbio prijedlog Tužilaštva da se generalu Armije Republike BIH Ramizu Drekoviću odredi jednomjesečni pritvor…

SARAJEVO:BiH, Zanimljivosti, Vijesti, četvrtak…06.12.2018… 19 : 39… BRAVO, General RAMIZ Dreković, braniće se sa slobode…

General Dreković će se braniti sa slobode, potvrdio je njegov advokat Kadrija Kolić.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), uhapsila je 5. decembra bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH po nalogu Tužilaštva BiH,  zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Osumnjičeni je, kako su saopćili, pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika, 1995. godine.

“Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Čitaj još:   Milutin L. Cerović: CV prosječnog litijaša... (foto)

Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzrikovalo veliko razaranje imovine i objekata.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, soapćeno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Ramiza Drekovića.

– Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. točka b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

No, Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva i penzinirani general Armije branit će se sa slobdne.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši