IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DŽAKA, SENZACIJA U ŠVICARSKOJ: “Dvoglavi orao” riječ godine…

Dvoglavog orla na utakmicama su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švajcarsko društvo…

CIRIH: Kosovo,Regija, Sport, Fudbal, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, četvrtak …06.12.2018… 19: 19…DŽAKA, SENZACIJA U ŠVICARSKOJ: “Dvoglavi orao” riječ godine…

SVAKAKO DA SE Nakon gesta švicarskih fudbalera, porijeklom sa Kosova, koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući dvogalavog orla provocirali srpske reprezentativce, izazvao u Švajcarskoj velike debate i uzburkao javnost, ta riječ je dobila titulu “riječ godine”.

Dvoglavog orla na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švicarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švicarca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo…

“Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama”, navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora riječi godine.

Ta riječ je pobijedila i na njemačkom i na italijanskom govornom području…

Čitaj još:   SARAJEVO: Velika akcija i pretresi na 20 lokacija, naredba za hapšenje policajaca... (foto)

“ZHAW” je, prilikom utvrđivanja riječi godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

Riječ godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003.godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku “ZHAW”.

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i po prvi put je ove godine utvrđena i riječ godine na italijanskom.

Kada je riječ na francuskom govornom području riječ godine je „mentalna preopterećenost” (charge mentale)…

http://iBalkan.net

Komentariši