IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOMŠIĆ, STAVIO DODIKA PRED RAMPU: Poručio, mu o SJEČI AMBASADORA…

Jučerašnji sastanak Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović “otkrio” je jedno od, za njih, bitnijih pitanja – smjena i imenovanja novih ambasadora iz reda srpskog naroda…

SARAJEVO : BiH, Putovanja, Vijesti, subota …08.12.2018… 09: 09… KOMŠIĆ, STAVIO DODIKA PRED RAMPU: Poručio, mu o SJEČI AMBASADORA…

Sadržaj dnevnog reda prve sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine planirane za 12. decembar ostalo je u sjeni rasprava o zastavi bh. entiteta Republika Srpska te pitanja hoće li se održati u Sarajevu ili će se predsjedavajući Milorad Dodik kolegama obratiti video- linkom iz nekog drugog grada.

Osim što je većini istekao mandat, iz Banjaluke je saopšteno, da RS od pojedinih ambasadora nije imala nikakve koristi. Jedno je ime posebno izdvojeno – ambasadorke u Izraelu.

“Čak dobre prakse i pozicije koje smo izgradili u nekim zemljama, kao što je Izrael, od strane imenovanog lica koje je tamo još ambasador, razvaljene su. Biće razriješen odmah. Razvaljeni su dobri odnosi koje smo imali zato što je bila negativna konotacija bilo kakve pozicije RS u toj važnoj zemlji”, ustvrdio je Dodik.

Jelena Rajaković, ambasadorka Bosne i Hercegovine u Izraelu, na Dodikovu najavu reagovala je sljedećim riječima:

Čitaj još:   MLADIĆ KAO I KARADŽIĆ Doživotnu kaznu zatvora izdržavaće u Velikoj Britaniji... (foto i video)

“Ne vidim zašto mu je trebao izgovor u vidu te neke javne satanizacije 16 ljudi za šta i on sam, sigurna sam, zna da nije istina. Što se tiče tih izjava o navodnom narušavanju odnosa između Izraela i RS – u protekle tri godine ostvarene su zvanične posjete na najvišem nivou svih funkcionera iz RS koji su obavljali dužnost na nivou Bosne i Hercegovine”.

No, ako je suditi po reakciji iz kabineta jednog od Dodikovih kolega u Predsjedništvu BiH, Željka Komšića, “sječa” ambasadora BiH iz reda srpskog naroda koju su najavili Dodik i Cvijanović neće ići tako glatko.

“S obzirom da u konačnici imenovanje bilo kojeg ambasadora zahtjeva konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, te imajući u vidu da još uvijek nije održana sjednica Predsjedništva BiH, zvaničan stav o imenovanjima ambasadora od strane člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, bit će poznat nakon konsultacija sa drugim članovima

Predsjedništva BiH. Još jednom podsjećamo da se odluke o imenovanjima u domenu vanjske politike, isključivo donose konsenzusom”, saopštavaju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nakon ove reakcije iz Komšićevog kabineta, pored zastave i mjesta održavanja, čini se da je i sam dnevni red itekako sporan.

Čitaj još:   VIC DANA Hoda BORA SANTANA, subotom kroz Manchester...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši