IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MISTERIJA, PROKLETSTVO KIPARSKIH PARA, GDJE JE 3,5 MILIJARDE: Ko je AVIONOM iznosio džakove…

Afera „kiparske pare“, teška oko 3,5 milijardi tadašnjih njemačkih maraka, do danas nije dobila epilog…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika , Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, ponedeljak …10.12.2018… 09: 49… MISTERIJA, PROKLETSTVO KIPARSKIH PARA, GDJE JE 3,5 MILIJARDE: Ko je AVIONOM iznosio džakove…

Ljudi koji su znali sve o tome život su završili tragično i pod sumnjivim okolnostima, a i dokumentaciji se gubi svaki trag!!!

Velimir Ilić, kojeg je Vlada Srbije 2001. imenovala za šefa tima za rasvetljavanje ovog slučaja, otkriva da je dokumentacija o iznošenju državnog novca na Kipar tada predata vlastima u Beogradu, ali da je potom misteriozno nestala.

Velja Ilić, kaže i da su – osim njega i Mlađana Dinkića – mrtvi skoro svi akteri koji su učestvovali u ovoj aferi ili su kasnije pokušavali da utvrde gdje je završio državni novac koji je devedesetih, tokom sankcija, nošen na Kipar.

– To je velika pljačka, koju je neko zataškao. Ali nije nikad kasno da se to aktivira i pokrene istraga jer tokovi novca ostavljaju trag, iako su svi učesnici te afere, odnosno svi akteri u lancu, pod zemljom- započinje Ilić priču za Kurir i dodaje:

– Žika Petrović, direktor „Jata“, pilotirao je kad su pare prebacivane. Badža (Radovan Stojičić, ministar policije) pratio je i obezbeđivao prenošenje novca, a Kundak (Zoran Todorović, direktor „Beopetrola“) imao je ovlašćenje da podiže pare, kupuje naftu… Svi su likvidirani, a slučajevi nisu rasvijetljeni.

Ilić ističe da nije rezrešen ni slučaj smrti bankarke Borke Vučić, koja je poginula pod čudnim okolnostima:

Čitaj još:   Kakvo će nam biti PROLJEĆE: Pognoza za Balkan, vam se neće svidjeti... (foto)

– Ona je u ovom lancu novac primala, knjižila, pratila njegove tokove, pravila dokumentaciju. Ta žena je sve znala, sve papire je imala. A poslije 2000. željela je da se taj novac vrati, čak je pravila i neke projekte da se ulaže u poljoprivredu. Umrla je u saobraćajki…

Uz Ilića, u tročlanom Vladinom radnog timu bili su i po jedan predstavnik MUP i NBS. Oni su, svedoči Ilić, od tadašnjeg kiparskog predsjednika i ministra policije dobili svu dokumentaciju o novcu koju je Srbija imala na računima u toj zemlji.

Papiri su, kako tvrdi, završili kod premijera Đinđića i tadašnjeg ministara pravde Vladana Batića i guvernera NBS Mlađana Dinkića, ali da ne zna kakva je sudbina tih dokumenata:

– Đinđić je ubijen, Batić je podnio krivične prijave za tu aferu, ali je preminuo. Živi smo samo Dinkić i ja. Mene je sam bog spasao. Dva puta su me napadali, imao sam teške povrede glave. Preživio sam, ali činili su sve da me iskopromituju, ismiju, naprave budalom, smanje rejting… I nikad me niko nije pozvao iz zvaničnih institucija na razgovor…

Čitaj još:   Brojke za NEVJEROVATI: RAFA Nadal igrao ZASTRAŠUJUĆE u Parizu ... (foto i video)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši