IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČKO NE ZNA KUD UDARA: „Albanci i njihovi AMERIČKI saveznici žele…“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku da su sponzori formiranja vojske Kosova i rekao kako je zbog kosovske odluke o uspostavi vojske Srbija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN- a…

BEOGRAD:BiH, ,Zanimljivosti, Vijesti… petak …15.12.2018… 09: 50… VUČKO NE ZNA KUD UDARA: „Albanci i njihovi AMERIČKI saveznici žele…“

Nakon sastanka VS-a iza zatvorenih vrata, diplomati su kazali da je Rusija zatražila da se sljedeći tjedan održi javna sjednica Vijeća sigurnosti. Njoj može prisustvovati i Vučić, rekao je jedan diplomat koji je dodao da sve evropske zemlje nisu sklone održavanju javne sjednice. U svom prvom priopćenju, Antonio Guterres rekao je da je “sa zabrinutošću primio na znanje” odluku Kosova o formiranju vojske.

“Rezolucija 1244 iz 1999. jedini je legalni okvir za međunarodnu sigurnosnu nazočnost na Kosovu, a KFOR ima ulogu zajamčiti u toj zemlji sigurno okruženje”, podsjetio je. “Posljedično, svako ograničavanje odgovornosti KFOR-a u ispunjavanju njegove uloge u domeni sigurnosti nespojivo je s tom rezolucijom ” upozorio je Guterres.

Čitaj još:   SARAJEVO, ŽELJKO KOMŠIĆ: Ne treba nam MILE Dodika, saglasnost za NATO...

Glavni tajnik je pozvao sve strane na suzdržanost i na izbjegavanje akcija koje bi mogle povećati napetosti i izazvati novo nazadovanje u dijalogu čiji je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Vučić je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao da je “poslije mnogo godina prijetnji, danas na ilegalan, protupravni način, službeno formirana vojska Kosova, a iza toga stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka”.

“Srbija je mala teritorijom i po broju stanovnika, ali je velika duhom”, ovo je naglasio je Vučić. Srbima na Kosovu poručio da će ih Srbija zaštiti ako dođe do zlouporabe kosovske vojske i njezina ulaska u srpske sredine, bez same njihove suglasnosti.

On je zahvalio na potpori i porukama koje su Srbiji stigle iz Moskve, Pekinga i Budimpešte, te od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. Srbija želi i bit će dio svijeta, ali je moraju poštivati, zaključio je Vučić, a prenosi Hina.

Čitaj još:   NIJE MU DUGO TREBALO: Vučićeva žalopojka zbog Crne Gore u jeku predizborne kampanje u Srbiji... (foto)

http://iBalkan.net

MOSKVA hoće da “namami” Tursku…

Prema riječima, Kej Bejli Hatčinson ruska strana namjerava da "namami" Tursku i druge Read more

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši