IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA:”Tramp obećao, Erdoganu da će sve uraditi na IZRUČENJU GULENA”!

Turska od SAD- a već dugo zahtijeva izručenje FETULAHA Gulena, koji već gotovo dvije decenije živi u samoproglašenom egzilu u Pesinvaliji u Americi

ANKARA: Svijet, Putovanja, Vijesti … nedelja 16.12.2018. 16:19… ANKARA:”Tramp obećao, Erdoganu da će sve uraditi na IZRUČENJU GULENA”!

Američki predsjednik Donald Tasmp rekao je turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu da Washington radi na izručenju imama Fethulaha Gulena Turskoj, optužen je da je vodio neuspjeli pokušaj državnog udara  2016 godine, javio je Reuters…

Na konferenciji u Dohi izjavio je to turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu…

„U Argentini, Trump je rekao Erdoganu da rade na izručenju Gulena i ostalih Turskoj“, rekao je Cavusoglu, osvrnuvši se na nedavni samit grupe G 20 u Buenos Airesu.

Turska od SAD-a već dugo zahtijeva izručenje Gulena, koji već gotovo dvije decenije živi u samoproglašenom egzilu u Americi.

Sredinom novembra, NBC News je lansirao informaciju da je Trumpova administracija zatražila od nekoliko državnih agencija da pronađu zakonska sredstva kako bi se on izručio Turskoj.

Čitaj još:   ERDOGAN, imenovao nove ambasadore Turske, u BiH, Srbiju, Sloveniju, kao i u... (foto i video)

Tramp je prošlog mjeseca rekao i to da ne razmatra izručenje ovog imama, dok je NBC naveo da bi se tim potezom moglo utjecati na Erdogana da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Khashogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Erdogan je prošle sedmice izjavio da će Turska u inozemstvu otvoriti nove inicijative koje će ciljati na finansiranje Gulenovih sljedbenika.

„Nedavno je obavljena vjerodostojna istraga Američke savezne agencije za istrage (FBI) o tome kako Gulenova organizacija izbjegava plaćanje poreza“, rekao je Cavusoglu.

Gulen je u SAD došao 1999. godine, a tamo živi u luksuznom skrovištu u Saylorsburgu, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji…

http://iBalkan.net

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih Read more

Komentariši