IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČKO, OVAJ ŠAMAR, DUGO ĆE PAMTITI: Na sjednici Vijeća sigurnosti UN- a samo Rusija i Kina stali uz Srbiju…

Vučić je poručio da je Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, ali i to da Priština mora da povuče “užasne tarife” od 100 odsto na srpsku robu, kao i druge poteze, koji nisu u skladu sa 21. vijekom…

New York: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti… utorak 18.12.20,  10:49… VUČKO, OVAJ ŠAMAR, DUGO ĆE PAMTITI: Na sjednici Vijeća sigurnosti UN- a samo Rusija i Kina stali uz Srbiju…

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na zahtjev Beograda samo je zbog odluke Prištine da formira vojsku, održava se u Njujorku…

Generalni podsekretar UN za mirovne operacije Žan- Pjer Lakroa pozvao je Beograd i Prištinu da izbjegnu bilo kakve korake koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na Kosovu.

Lakroa je rekao da Beograd i Priština treba “radije da nađu načine da pobo-ljšaju međusobne odnose”. On je naveo da Unmik ostaje posvećen saradnji s KFOR-om i drugim akterima na Kosovu, u skladu s Rezolucijom SB UN 1244. Lakroa je dodao da će šef UNMIK-a Zahir Tanin nastaviti da podržava uspo-stavljanje povjerenja između dvije zajednice i ocijenio da je to neophodno za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine…

Generalni podsekretar UN je opisao dešavanja na Kosovu u prethodnih mjesec dana i ocijenio da su uvođenje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i odluka Prištine o transformaciji BSK u vojsku dodatno pogoršali situaciju.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je nakon nedavnih poteza Prištine jako zabrinut i uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda i Srbije, već i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana, i pozvao UN da u budućnosti preuzmu veću ulogu u cjelokupnom procesu dijaloga Beograda i Prištine.

“Srbija je uvijek spremna da nastavi proces dijaloga. Pozivam UN da sve preduzumu veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se UN više uključi u cjelokupni proces. Priština mora da povuče te užasne tarife i druge poteze, a mi ćemo naći načina da obezbjedimo bezbjednost srpskog naroda”, kazao je Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

Vučić je poručio da je Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, ali da Priština mora da povuče “užasne tarife” od 100 odsto na srpsku robu, kao i druge poteze, koji nisu u skladu sa 21. stoljećem.

Čitaj još:   TRIFUNOVIĆ: "Dozvolili smo da čovjek koji je vikao '100 MUSLIMANA ZA JEDNOG SRBINA' vlada sedam godina..."

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je na sjednici VS UN da se formira-njem vojske Kosova ništa vanredno nije desilo. Odluka vlasti u Prištini nije u suprotnosti ni sa Rezolucijom1244, ni sa Ustavom Kosova, ni sa Ahtisarij-evim planom, ni sa međunarodnim pravom, tvrdi Tači.

Predsjednik Kosova je u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga Kosova, poručio da ta vojska nije uperena ni protiv koga i da će donijeti više mira i stabilnosti.

“Vojska Kosova je profesionalna i višenacionalna, više od 10 odsto pripa-dnika je iz manjinskih zajednica. To je vojska koja će štititi svakog građan-ina Kosova, na cijeloj teritoriji Kosova bez obzira na to kojim jezikom priča-ju kod kuće. Zbog svoje tragične prošlosti, moj narod strahuje od vojnih uniformi, jer su tokom istorije vojske na Kosovu bile strane i simbol repr-esije. Vojnici Kosova biće vojnici mira i doprinijeće miru i sigurnosti u regi-onu”, kazao je Tači.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN Milana Milanovića koji ga je 14. decembra proslijedio predsj-edavajućem Vijeća sigurnosti UN…

Čitaj još:   VAŽNO, Vučić, saopštio građanima Srbije: Neka nam je sa srećom... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ČOVIĆ I VUČIĆ U BEOGRADU: Razgovor pomalo o svemu a najviše ni o čemu!!!

Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Read more

BEOGRAD Vučić: Radetin tvit neljudski i necivilizovan…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je komentar Read more

Komentariši