IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODLAZAK, PEDI EŠDAUNA: Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH umro u 77. godini…

Padi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH, preminuo je danas u 77. godini nakon što mu je prošlog mjeseca dijagnosticiran ozbiljan oblik raka mokra-ćne bešike…

LONDON : Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti… subota, 22.12. 2018. 21: 49…  ODLAZAK, PEDI EŠDAUNA: Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH umro u 77. godini…


Padi Ešdaun, je u našoj zemlji pokrenuo mnoge reforme, a ostao je poznat po tome je što je smijenio najveći broj zvaničnika, većinom iz RS, koji su kršili odredbe Dejtonskog sporazuma…

Bivši visoki predstavnik je podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Na toj funkciji je bio do 30. maja 2006. godine.

Jeremy John Durham Ashdown (New Delhi, 27. februara 1941 – 22. decembra 2018), poznat jednostavno kao Padi Ešdaun. Bio je dugogodšnji vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999. Ešdaunova titula je baron Ashdown od Nortona pod Hamdonom (eng. Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon), član je Tajnog vijeća Velike Britanije i vitez Britanskog Carstva (eng. Knight of the British Empire).

Rodio se New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetan u indijskoj vojsci. Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u školi Bedford u Engleskoj. Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. 

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Otvoreni Balkan možes mačku o rep DRITANE, Crna Gora će u EU a ne u SREDNJI VIJEK I FANTOMSKI SRPSKI SVET... (video)

Tokom 1970- ih godina je radio kao diplomat u Ženevi. Nakon udruživanja koje je stvorilo liberalne demokrate, postao je vođa stranke na izborima, 1992. i 1997. godine. 

Nakon što je napustio britansku politiku, Ashdown je imenovan za Visokog prredstavnika UN-a  27. maja 2002. godine,  a tu funkciju obavljao je do 30. maja 2006. godine. 

Podržavao je međunarodnu intervenciju u BiH, a ostao je poznat po tome da je smijenio najveći broj zvaničnika – 90, uglavnom iz Republike Srpske.

Ešdaun je samo u jednom danu u junu 2004. smijenio 59 javnih i partijskih funkcionera, uglavnom članova SDS, od kojih 12 trajno, dok je za 48 “obećao” da će se moći vratiti na javne funkcije kada bude uhapšen Radovan Karadžić.

Tada su trajno smenjeni Dragan Kalinić, Pantelija Ćurguz, Nedeljko Đekanović, Božidar Vučurević, Cvijetin Nikić, Milan Ninković, Duško Kornjača, Milan Tupajić, Rodoljub Đekanović, Zoran Petrić, Mile Pejčić i Savo Krunić.

Od sedam visokih predstavnika bonska ovlašćenja je najviše koristio Ešdaun koji je nametnuo čak 430 odluka.

Na suđenju Slobodanu Miloševću prikazan je snimak susreta Pedija Ešdauna i pripadnika OVK i albanskih civila u jesen 1998. godine.

Ešdaun je prije nekoliko mjeseci, zajedno sa bivšim visokim predstavnicima Karlom Biltom i Kristijanom Švarc Šilingom uputio pismo visokom predsta-vniku za vanjske poslove i bezbjednost EU Federiki Mogerini povodom sve češće najave “prekrajanja granica” na Balkanu…

Čitaj još:   UŽAS U PLJEVLJIMA: Privedene tri osobe, pretučen Sanjin Raščić, predsjednik omladine SD-a u ... (foto)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši