NEZABORAVNA ZABAVA „ŽENSKA NOĆNA SVEČANOST“ U KANADI

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ma gdje da živimo i ma čime da se bavimo često imamo potrebu za ventilom kroz koji bi bar na tren i bar malo potisnuli naše svakodnevne stresove, brige i nakupljene poslove i probleme. Jedan od tih ventila može biti večernji izlazak i to samo za dame i sa damama.

Koliko su žene zauzete i opterećene danas u savremenom svijetu, u visoko razvijenim zemljama poput Kanade, govori u prilog i činjenica da mnoge od njih traže i mišljenje psihologa po mnogim pitanjima svoga užurbanog života tako da im i psiholozi preporučuju izlaske i to nerijetko izlaske sa drugim ženama i djevojkama kao sastavni dio terapije. To je i moja terapija.

I tako se 23.12.2018. godine od 19:00 navečer pa sve do iza pola noći sticajem okolnosti nađoše djevojke i žene iz Edmontona, većinom islamske vjere, ali raznih kultura i nacija na jednom mjestu u Islamskoj Akademiji u popularnoj sali sa imenom ,,ARKA“, na jednoj od nezaboravnih zabava pod imenom „Ženska Noćna Svečanost“ (,,Ladies Night Gala“ ). Po mom saznanju bilo je prisutno 400 žena. Zvuči malo nevjerovatno, ali je istinito.

Ambijent u Islamskoj Akademiji, u sali ,,ARKA“, je bio sređen do zavidnog nivoa. Zaista veoma lijep, ugodan i topao prostor i za najprobirljiviju žensku dušu. Dovoljno veliki okrugli stolovi prečnika preko 1,7 metara za kojima je sjedilo 9 -10 djevojaka i žena. Stolovi su bili prekriveni novim crvenkasto-bordo stoljnjacima i bordo salvetama na njima. Posebno lijepi veliki okrugli buketi crvenih umjetnih ruža ispod kojih su bile na desetine ukrasnih resa prozirnih „dijamanata“ na elegantnom uzdignutom držaču na svakom ponaosob stolu davali su još jaču toplinu i ugodnost ovom ambijenu. Za samoposluživanje večere su nam bili na raspolaganju elegantni bijeli porecelanski tanjiri, kao i šoljice za kahvu i čaj, te escajg koji se koristi u hotelima sa 5 zvjezdica su opet sastavni dio tog ugodnog ambijenta. „Ženska Noćna Svečanost“ je gotovo nezamisliva bez fantastične večere sa izvanredno ukusnim halal arapskim specijalitetima u količini koliko ko može pojesti i uz serviranje na desetak različitih vrsta kolača među kojima je bilo i baklave. Kahva, čaj i piće po izboru, tj. sokovi bili su dostupni u neograničenoj količini.

Čitaj još:   BORBA PROTIV ONIH KOJI NAM NANOSE BOL

Specifičnost ovog ambijenta jeste i što se ne služi alkohol u čemu je atmosfera bila baš po meraku svih dama. Dodijeljeno je na stotine poklona. Za svakim stolom, a bilo ih je 40, bio je izvučen po jedan dobitnik. Posluga i organizacija je bila također na zavidnom nivou. Mlade djevojke u novoj crnoj uniformi stajale su i bile na usluzi na svakih 5-6 metara u toj ogromnoj sali koja je veličine nešto više od 1300 kvadratnih metara i sa kapacitetom da ugosti 1000 osoba u tom prostoru.

Zabava „Ženska Noćna Svečanost“ je bila specifična i po tome što su mnogobrojne pokrivene djevojke i žene islamske vjere komotno mogle da skinu svoje mahrame, svoje hidžabe, duge mantile i tako igraju, đuskaju i pjevaju u mini suknjama, dekoltiranim haljinama, obuvene u najmodernije sandale i cipele, raspuštene kose ili pak kose sređene u najprestižnijim salonima u Edmontonu. Razlog te slobode u oblačenju je odsutnost muškaraca. Bilo je tu djevojaka i ispod 18 godina starosti kao i žena, nana/nena, koje su odavno prešle sedamdeset i koju godinu, ali su i pored te svoje starosti zračile energijom i vitalnošču. Neke su čak i igrale ili đuskale sa osobama daleko mlađim od sebe.

Pored arapske muzike, Masari i drugih popularnih arapskih pjevača dame iz Bosne su imale svojih „pet minuta“ da plešu, igraju i da se zabavljaju, đuskaju i šize, svaka na svoj način kako zna i umije, opušteno i bez bojazni da će biti kritikovana ili ismijavana. Čak su nam pustili i bosansku pjesmu. Na ovoj, zaista veličanstvenoj zabavi od 400 djevojaka i žena iz svih krajeva svijeta, naših oko 30 djevojaka i žena porijeklom iz Sarajeva, Foče, Brčkog, Bihaća, Bosanske Gradiške, Banja Luke, Bužima, Cazina, Sanskog Mosta, Rogatice,Tuzle, Bosanskog Broda (Koliba), Dervente, Čelića …itd. su pokazale svoje damsko držanje, kulturu i ponos, onaj bošnjački i bosanski, bez imalo kompleksa i opterećenja. Sažeto rečeno, tu su bile djevojke i žene sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. Među nama je bila i jedna Makedonka.

Čitaj još:   HOROR u centru Beograda: Pronađen leš muškarca, zamotan u najlon i kese... (foto)

Inače, običaj je naše ženske grupe koja djeluje pri Bosanskohercegovačkoj Zajednici u Edmontonu da se organizujemo i izađemo najmanje jednom godišnje.

Bilo je to veče da se malo olakša duša i malo više pojača cirkulacija u cijelom tijelu i da se odškrine onaj ventil kroz koji nastojimo istjerati dio briga ili ih bar ublažiti do slijedećeg druženja ili do slijedećeg projekta. Bilo je to veče u kojoj su hormoni sreće kolali svim našim venama. S kim god sam izmijenila poneku lijepu riječ i utiske o zabavi „Ženska Noćna Svečanost“, uglavnom sam dobila veoma pozitvno mišljenje da je sve zaista bilo na solidnom i veoma profesionalnom nivo. Naravno, uvijek ima, ali u neznatnom broju, onih sitnih duša koje će u svemu tražiti negativno i prigovarati, jer su zapravo zalutale u svijet dama.

Još jedno nezaboravno iskustvo i pouka kako ženski svijet, tj. inteligentne djevojke i žene mogu pronaći put da sebi priušte momente sreće uz pjesmu, igru i čašicu prijateljskog razgovora, a bez truni alkohola i bez truni ljubomore i negativnih priča iza leđa. Sve je to stvar našeg izbora.

Autor: Remza Lagarija-Edmonton, Kanada

http://ibalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši