IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE, BI KOSOVSKA PRAVA U RS-u, DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ GA NE DOŽIVLJAVAJU:”Vučić tu ne može pomoći…“

Iako je u Beogradu predstavljen u ulozi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, druga dvojica Kolektivnog šefa države tvrde da je Dodik mogao biti samo u privatnoj posjeti…

SARAJEVO: BiH, Vijesti… utorak, 25.12. 2018. 11: 49… MILE, BI KOSOVSKA PRAVA U RS-u, DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ GA NE DOŽIVLJAVAJU:”Vučić tu ne može pomoći…“

Šefik Džaferović, član bh. Predsjedništva u saopštenju za javnost je kazao da zagovaranje ‘samoopredjeljenja Republike Srpske’ i traženje podrške za to od predsjednika Srbije, predstavlja poziv na direktan nasrtaj na teritorij-alni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu.

“Nikakvog ‘samoopredjeljenja’ bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskoherce-govački entitet”, izjavio je Džaferović.

U istom tonu razmišlja i drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prokomentarisao molbu Milorada Dodiku upućenu Aleksandru Vučiću da ojača pristup samoopredjeljenja Republike Srpske.

“To je nemoguće, jer mu Vučić tu ne može pomoći. Tako nešto se, eventu-alno, može regulisati Ustavom BiH. Koliko je to realno očekivati da to neko prihvati i izglasa u Ustavu je, po meni, u domenu fantazije. Drugo, kada se ima u vidu kako je nastala Republika Srpska, a sigurno nije nastala demok-ratskim putem i izraženom voljom građana Bosne i Hercegovine, također je nerealno to očekivati”, poručuje Komšić.

Čitaj još:   DODIK: Izvodi se pred sud, aktivisti "Pravde za Davida", ko će sve biti PRIVEDEN...

To da je Milorad Dodik zloupotrijebio poziciju predsjedavajućeg bh. Predsje-dništva tokom posjete Beogradu se slaže i Željko Raljić, predsjednik Centra za slobodno novinarstvo.

“Milorad Dodik nastavlja da se igra, on je zloupotrijebio poziciju predsjed-avajućeg Predsjedništva BiH tokom posjete Beogradu. Govorio je u ime Bosne i Hercegovine, jer on ne može pobjeći od te funkcije, a u stvari je konfrotirao Srbiju i Bosnu i Hercegovinu”, navodi Raljić.

Izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dodatno je podgrijala i pred-sjednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom donatorske večere u okviru huma-nitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je u nedjelju održana u Banjaluci.

“Otkada je naša odbojkaška reprezentacija krenula iz Banjaluke i imala pripreme u Republici Srpskoj, vratili smo se kao svetski šampioni. Mislim da je to primjer kako treba dalje da sarađujemo i kakve rezultate donosi to kada zajedno radimo”, rekla je Brnabić.

Čitaj još:   IMA BIH„DVA BRATA ROĐENA NA ZIDU SMRTI“: Šta je zajedničko Dodiku i Fuadu Kasumoviću...

izvoir agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more

Komentariši