IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA velikog Vladimira:Nisu htjeli pod Moskvom, biće pod Stambolom…

Vladimir Putin izjavio je da je u Ukrajini u toku mješanje države u poslove crkve, kakvo nije postojalo ni u vrijeme SSSR-a…

MOSKVA: Regija, Zanimljivosti, Vijesti, ponedeljak…07.01. 2018. 06:59 TUGA velikog Vladimira:Nisu htjeli pod Moskvom, biće pod Stambolom…

Nevjerovatno je šta se dešava u pravoslavlju.Ne sviđa im se da budu pod Moskovskom patrijaršijom, sada će biti pod istanbulskom – rekao je Putin.

DALJE je podsjetio da je UPC bila nezavisna od RPC, a da će nova struktura sada zavisiti od Carigrada, BARTOLOMEJA XVI i od suflera iz Vašingtona.

– Nakon raskola počeće preraspodela imovine, možda čak i krvava – rekao je Putin i dodao: “Ne daj bože da do toga dođe”.

Ruska pravoslavna crkva prekinuće odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, koja je vrhovno duhovno tijelo za pravoslavne hrišćane, zbog sukoba u vezi s crkvom u Ukrajini. Patrijaršija koja se nalazi u Istanbulu nedavno je prizn ala nezavisnost Ukrajinske crkve od Moskve. 

Čitaj još:   TRAGEDIJA U SARAJEVU: POLICAJAC IZVRŠIO SAMOUBISTVO! (foto)

Mnogi ukrajinski hrišćani optužuju Rusku pravoslavnu crkvu da favorizuje pobunjenike koji se bore u istočnoj Ukrajini. Istanbul ima nadležnost nad 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom svijeta. Moskva odbacuje nezavis-nost Ukrajinske crkve, a jedan od vodećih ljudi u ruskoj crkvi, mitropolit Ilarion izjavio je da se ova odluka “protivi historijskoj istini”. 

Iako nekoliko puta odbio da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve, Istanbul je ipak promijenio odluku prošle nedelje. 

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji se za blagdane nalazi u gradu na Bosforu izjavio je nezavisnost crkve ide ruku pod ruku s nezavisnošću ukrajinske države,dodavši:”To je pitanje ukrajinske nacionalne bezbednosti. To je pitanje ukrajinske državnosti”

.http://iBalkan.net 

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši