IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PUTIN HAPSI E.N.O.T. koja je ljetos na Zlatobiru organizovala vojne kampove za dječake i djevojčice iz Srbije… (video)

Pripadnici Ruske federalne službe bezbjednosti (FSB)zajedno s specijalnom jedinice SOBR pohapsili su članove private vojne kompanije E.N.O.T,javnosti poznate po organizaciji paravojnih kampova za djecu na Zlatiboru…

MOSKVA:Rusija, Crna Hronika, Vijesti, petak, 11.01.2018…06:39… PUTIN HAPSI E.N.O.T. koja je ljetos na Zlatobiru organizovala vojne kampove za dječake i djevojčice iz Srbije…

Ovu veijst je objavila ruska državna agencija TASS, što je tek nedavno došlo u žižu javnosti, iako je do hapšenja došlo još 7. novembra prošle godine.

Policija se zainteresovala za aktivnosti E.N.O.T nakon što su počeli da rade sa maloljetnicima: tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv u specijalnim, što je ljetos bio slučaj i na Zlatiboru.

– Pripadnici FSB- a priveli su 7. novembra u Rjazanju nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T. U hapšenju su učestvovali pripadnici specijalne jedinice SOBR – pojasnio je sagovornik novinske agencije TASS.

Dakle, ruski ultranacionalisti, “upakovani” u E.N.O.T. Korp, “prestali su sa radom”, kako su to mediji prenijeli potvrdio upravo jedan od nekadašnjih članova ove paravojne organizacije, Valerij Šambarov. Šambarov je takođe bio i predsjednik Organizacionog odbora međunarodnih omladinsko-patriotskih kampova.

Članovi ultradesničarske organizacije E.N.O.T. terete se za izvršenje krivič-nog dela iz čl. 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije koji se odnosi na “podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva” i čl. 150 koji se odnosi na “uključivanje maljoletnika u izvršenje krivičnog dijela”.

U onome što je na Zlatiboru praktično bila paravojna obuka, i to sve pod krinkom širenja patriotizma, učestvovalo je 34 dječaka i 10 djevojčica, od kojih su neki već pohađali slične kampove, ali u Rusiji.

Čitaj još:   Još šest godina neobuzdane moći... (foto, video)

“Domaćin” srpskog kampa bio je Željko Vukelić, predsjednik Asocijacije ratnih veterana bivše Jugoslavije, ali iza kompletne organizacije stoji ultrancionalistička organizacija E.N.O.T. Korpus čiji su se pojedini članovi borili na strani proruskih sepratista u istočnoj Ukrajini.

Povodom vijesti da su članovi ove ozloglašene organizacije pohapšeni, a sama organizacija prestala da posotoji, pozvali su i Milana Stamatovića, predsjednika Opštine Čajetina, koja je podržala održavanje kampa na Zlatiboru tako što je organizatorima ustupila prostor za njihove aktivnosti.

Na pitanje da li je svijestan sa kim je imao posla, Stamatović je noviranu rekao da “ne želi da komentariše neprovjerene informacije koje su objavili samo pojedini ruski mediji”.

– Sve što imam da kažem jeste da su kamp na Zlatiboru podržali zvanični organi Ruske Federacije. U njemu nije bilo zloupotrebe djece. Kamp nije imao militaristIčki, već samo patriotski karakter– to je Stamatović želio da kaže.

Domaća javnost bila je šokirana saznanjem da ovakav kamp postoji i na Zlatiboru, postoji ozbiljna bojazan da aktivnost ruske ultranacionalističke militantne grupe E.N.O.T. Korp u Srbiji, i njihov kontakt sa djecom, još problematičniji, imajući u vidu njihove veze sa još ozloglašenijom ruskom paravojnom grupacijom “Vagner”, koja je dejstvovala u Siriji i Ukrajini.

Opasnost leži u mogućnosti da je decu zapravo, iz senke vrebala ozbiljna paravojna formacija koja se, između ostalog, bavi vrbovanjem boraca za ratišta širom sveta.

E.N.O.T. se takođe dovodi u vezu sa drugim ultradesničarskim organizacij-ama, kao i neonacističkim odredom “Rusih”.

S druge strane, organizator kampa, predsjednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić rekao je novinarima da u tome ne vidi ništa sporno.

Čitaj još:   PUTINOV MANIFEST ZA BALKAN: Europska unija i NATO napravili su otimačinu! OSTALA NAM JE SAMO SRBIJA...

Na pitanje novinarke RSE, kako on kao neko ko je prošao strahote rata gleda na cijelu situaciju i šta će djeci iz Srbije takva vrsta obrazovanja, Vukelić je rekao sledeće:

– Možda je to kriva percepcija da neko misli da se mi pripremamo za rat, a opet ne možemo reći ni da ne. U tom konteksu moramo biti spremni.

izvor agencije

HELSINKI Samit Trampa i Putina, bizarna demonstracija mačizma…

Samit Donalda Trampa i Vladimira Putina bio je bizarna demonstracija Read more

Komentariši