IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKOPLJE: Od danas postoji samo Republika Sjeverna Makedonija…

Makedonsko Sobranje, koje čini 120 zastupnika, sa 81 glasom “za” usvojilo je ustavnu promjenu čime su prihvaćeni svi amandmani koji sada proizlaze iz Prespanskog sporazuma koji Makedonija potpisala s Grčkom prošle godine..

SKOPLJE: Makedonija,Vijesti, subota, 12.01.2018… 07:51… SKOPLJE: Od danas postoji samo Republika Sjeverna Makedonija…

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova odobrio ustavnu promjenu kojom se ime zemlje mijenja u Republika Sjeverna Makedonija…

Makedonija će se nakon ove izmjene odsad zvatisamo Republika Sjeverna Makedonija.

Zastupnici VMRO-DPMNE-a nisu prisustvovali glasanju, kako je u četvrtak i najavio čelnik ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da promjenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotina demonstranata.

Sjednica je odlagana prethodna dva dana zbog amandmana dvije albanske opozicione partije BESA kojim je zahtijevano da se briše riječ “makedonsko” u dijelu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Čitaj još:   SKOPLJE: Usvojene izmjene Ustava o promjeni imena Makedonije...

Ipak, danas popodne je postignut sporazum između makedonske vlade i zastupnika iz redova BESA-e da u dijelu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji “makedonsko”, na albanskom, u prevodu, “iz Makedonije”, a na engleskom “macedonian”.

Odluka o promjeni ustavnog imena Makedonije je bila posljednji uslov Grčke na putu Makedonije ka članstvu u NATO-u i otpočinjanju pregovora s Europskom unijom.

Prespanski sporazum u potpunosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, također u parlamentu Grčke.

Ovom odlukom Sobranja okončan je 27-godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti…

http://iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši