IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRUMP, DRŽI OBEĆANJA: Počeo povlačiti trupa iz Sirije…

Državni sekretar SAD Mike Pompeo, koji je ovih dana u posjeti Bliskom istoku, također nastoji uvjeriti Kurde da će biti sigurni kada se američke trupe povuku.

HALEP: Svijet, Ekonomija,Vijesti, subota,12.01.2018… 19.39…TRUMP, DRŽI OBEĆANJA: Počeo povlačiti trupa iz Sirije…

Detalji vezani za povlačenje saopćeni iz sigurnosnih razloga. Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da operacija počela sinoć. Ova organizacija sa sedištem u Britaniji navela je da je konvoj od 10 oklopnih vozila i kamiona iz sjeveroistoka Sirije prešao u Irak.

U Siriji se nalazi oko dvije hiljade američkih vojnika. Odluka predsjednika SAD Donalda Trumpa u decembru da povuče trupe izazvala je konfuziju u regionu, kao kritike pojedinih njegovih generala i savjetnika za nacionalnu sigurnost a dovela je i do ostavke ministra odbrane James Mattisa..

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je u nedelju da američke trupe neće napustiti sjevernoistočni dio Sirije sve dok se u potpunosti ne porazi “Islamska država” i zaštite kurdski borci, što je nagoveštavalo da će biti usporeno njihovo povlačenje nakon naredbe da se to odmah učini.

Čitaj još:   Porodica iz Novog Pazara poginula u Siriji: Majka i četvoro djece stradali na ratištu...

“Ovo su ljudi koji su se borili sa nama i veoma je važno da osiguramo da budu zaštićeni”, kazao je Pompeo tokom posjete Irbilu, glavnom gradu iračke autonomne oblasti Kurdistan.

Nakon odluke da povuče američke trupe, Trump je ove sedmice rekao da alijansa “napustiti Siriju u odgovarajućem ritmu dok se istovremeno borimo protiv ISIS”..

.http://iBalkan.net:

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši