BANKOMAT PROGUTAO CIJELU PLATU: Tražio da mu vrate novac, banka uradila sledeći BEZOBRAZLUK…

OPREZ Svima koji često plaćaju karticama bar jednom se desilo da im banka blokira dio novca na računu na ime „rezervisanja“ za plaćanja koja se nisu desila…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Vijesti, nedelja, 13.01.2018… 21:09…. BANKOMAT PROGUTAO CIJELU PLATU: Tražio da mu vrate novac, banka uradila sledeći BEZOBRAZLUK…

Kada je, krajem septembra, bankomat “pojeo” teško zarađen minimalac, B. T. nije ni sanjao da bi na svoju mjesečnu platu mogao da čeka punih– 180 dana!

Toliki rok mu je, naime, navela banka kao maksimalan za rešavanje svih njegove reklamacije, i to kada je, poslije 11 dana, zvao da pita – gdje su njegovi novci. Međutim, naši zakoni striktno propisuju da je banka dužna da u ovom slučaju reaguje odmah, i u najkraćem roku mu nadomjesti novac koji je već “skinula” s njegovog računa…

A, greška je bila do bankomata njegove banke, koji mu je prilikom dizanja keša vratio samo karticu, ne isplativši mu ni dinara, istovremeno mu sa računa skinuvši 24.000 dinara. Sagovornik je odmah ušao u banku, prijavio problem, te otišao kući da– čeka na platu.

– Pošto mi se niko iz banke od 29. septembra nije javljao, ja sam se, prije tri, četiri dana ponovo obratio banci, na šta su mi oni e-mejlom odgovorili da je rešavanje reklamacije u toku, kao i da je rok za to 180 dana. Zar ja šest mjeseci da čekam na svoju platu? – upitao se B. T.

Čitaj još:   BAKIR Izetbegović o Vučiću: STALNO, Govori da je za mir, a naoružava se...

– Pitao sam ih, još istog dana kada sam ostao bez novca, zašto ne mogu da uporede stanje gotovine u bankomatu i utvrde da u njemu ima viška novca. Tada su mi rekli da bankomate puni druga firma, a ne oni, iako je bankomat bančin. Pomenuti rok od 180 dana ne važi po srpskim propisima, već je znatno kraći.

– Na osnovu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banka je dužna da odgovori na prigovor korisnika u roku od 15 dana. Ukazujemo da je uo-bičajeno da je ugovorom između banke i korisnika regulisan maksimalni dnevni limit gotovine koji je moguće podići na bankomatu– navode u Narodnoj banci Srbije.


Ali, ako je klijent banke oštećen zbog nepravilne isplate, kao što je i ovde slučaj, ovi rokovi su znatno kraći.

– Ukoliko je korisniku zadužen račun za veći iznos u odnosu na iznos koji mu je isplaćen, u ovom slučaju na bankomatu, banka je u skladu sa svim odredbama Zakona o platnim uslugama dužna da odmah nakon saznanja o nepravilno izvršenoj platnoj transakciji obezbjedi povraćaj iznosa – ističu u NBS.

To, praktično, znači da je ovaj klijent trebalo da bude obeštećen još devetom mjesecu septembru, a tek juče,tačno 15. dan od datuma podnošenja same reklamacije banci. Da je obrnuto i da je klijent toliki iznos bio u minusu, ba-nci bi sigurno morao da plati još nekoliko stotina dinara kamate.

Čitaj još:   ADEM Ljajić, asistirao dva puta za izlazak"orlova" u Evropu... (video)

Svima koji često plaćaju karticama bar jednom se desilo da im banka blokira dio novca na računu na ime „rezervisanja“ za plaćanja koja se nisu desila.

To su situacije kada prodavac više puta „provuče“ karticu, jer je, na primer, prvi pokušaj naplate bio bezuspješan za trgovca, ali ne i za kupca, kome je banka već „zacrvenela“ taj iznos na računu. Pa se dešava da se dva puta blokira isti iznos novca, po istom fiskalnom računu…

Banke uglavnom ovakve situacije automatski rešavaju, poslije najviše neko-liko dana. Ipak, uvijek se preporučuje da korisnik redovno provjerava svoj promet po svom tekućem računu, i da čuva slipove od plaćanja karticama, kako bi mogao da uloži reklamaciju banci, ukoliko primjeti grešku…

http://ibalkan.net.


Komentariši