IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ASIM NIKŠIĆ- JASMİN, MLADI PAZARSKI AMBASADOR

Kroz razne vaktove, vremena i različite sisteme, pazarskom čaršijom su pr-olazili ljudi, raznih doba, profesija, religija, znanja, imanja i vaspitanja.

Mnogi su ostavili tragove, obzirom da se za ranije vreme manje zapisivalo, priča i propoveda, je bilo od davnina do danas.

Bilo je i takvih da se u decenijskim i vekovnim dešavanjima i zbivanjima govorilo u superlativu ili u najlošijoj kritici. Ljudi sa naše kaldrme su imali takav mentalitet i stav, da nekog ocene na originalan način, baš onakav kako je ko bio, pa bilo mu milo ili drago.

U ovom mom kazivanju, pokušaću da ispričam deo priče, koja će bar nešto reči o jednom insanu, koji živi i radi medju nama. Koliko budem uspeo da bilo koliko kažem, vi ćete dragi prijatelji biti filter, koji će ceniti moj nagon i motiv da ispričam nešto o čemu većina nas vidi, prati i zna.

Priča govori o momku iz ugledne pazarske porodice Dervišnurović, stare autohtone, sa višedeceniskim ugledom i autoritetom. 

Poznati sportista i bokser, naš sugradjanin Sulejman~Ćuro, koji je proslavio Novi Pazar, učinio je sa plejadom boksera da ovaj postane vrlo poznat. Rešio je da se bavi izradom specijaliteta, koji su naglo počeli da osvajaju, kako pazarsko tako i okolno tržište. Radnju je otvorio davne 2002. godine.
Ime firmi je dao “Sve pod sač”.


Kako je firma stasavala, tako je uz nju kao Feniks iz senke, niknuo njegov sin Jasmin ~Jasko.

Kao uz boks, kada je Ćuro u ringovima prošle Jugoslavije, harao i obarao mnoge bokserske veličine( Rista Gazepova, Srevana Popovića, Omerovića i dr.), tako je zajedno sa Jasmiom, “harao” na tržištu hrane. Iz dana u dan je ova radnja ukusom i kvalitetom, omamila mnoge, da kad jednom probaju, dodju ponovo.

Tepsije sa pitama i mantijama, postajale su brojnije, i broj onih koji su dolazili po svoju porciju, postajao je sve veći.

Malo bi od ovoga bilo, da zajedno sa poslom nije stasavalo jedno momče, koje je za kratko vreme, postalo poznato i znano mnogima, sa raznih krajeva. 

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Uklaniće se i četiri preostala radioaktivna gromobrana...

Jasko, mladić od tridesetak godina, pitomog dečačkog izgleda, uljudnog ponašanja, sa izvanrednim manirima,sa dobrim vaspitanjem, te Bogom dat za kontakt sa ljudima.Ovaj mladić je izatkao način, da u sadašnjim kriznim situacijama i klizavim poslovima, brzinom svetlosti primami prijatelje, kako za sebe, za sve nas, tako i za njegov Pazar.

Svakodnevno Jasko napravi po neki potez, što drugi ni približno ne mogu.
Skoro svaki dan napravi kontakte sa raznim ljudima, kao što su; čuveni državnici, ambasadori, ministri, političari, sportisti, umetnici, književnici, turistički radnici privrednici, omladina, turisti, gosti, bogati i siromašni, deca…

Proizvodi iz pazarske radionice “Sve pod sač”, jedu se širom Evrope, od Švedske do Mediterana, od Turske do Španije. Radionca upošljava oko dvadesetak radnica, koje svojim rukama prave neodoljivo ukusne pite i mantije.

Tepsije iz Ćurove radnje nalazile su se na Dvoru Karadjordjevića, Vladi srbije, sajmovima ( knjiga, automobila, tehnike, turizma, nameštaja idr.), Festivalu hrane u Pazaru, te na svakom mestu gde se predstavlja naš grad.

Danas u radju dolaze ili su dolazili razni državnici, umetnici lokalni politič-ari, vrhunski sportisti, javne i medijske ličnosti, stari i mladi, porodice i još puno bi se moglo nabrajati. 

Radnja ima medjunarodni sertifikat, za plasman proizvoda na strani. 
I

lustracije radi, pazarska bolnica ima na svom meniju proizvode ovakve vrste, samo iz ove radionice.

Jasmin pored posla u svojoj radnji, dosta često posećuje i druga mesta u bližem i širem okruženju, plasirajući svoje proizvode. Da je još toliko proizvodnje, ništa nebi ostalo neprodato. 

Toliko je Jasko stekao prijatelja i poznanika da mnogi iako ne dolaze da kupe hranu, svrate da ga pozdrave i podele čašicu razgovora, gde ih čeka topao osmeh i iskren odnos mladića koji pleni. 

Nije ova radnja čuvena sa poslom i plasmanom proizvoda iz ekonomskoh razloga. Nije novac osnovna preokupacija. Pored glavnog posla, odavde svakodnevno odlaze tepsije hrane za siromašne,stare, nemoćne, retardirane osobe i bolesne.

Pite i mantije okušaju osobe iz domova za stara lica, bolesnici u bolnicama, lica iz ustanove MRO, bolesnici u Novopazarskoj banji, nezbrinute osobe i mnogi drugi koji ne mogu priuštiti da plate obrok. Jasko brine o sijaset siromašnih i nemoćnih u Pazaru. 

Čitaj još:   Tokom protesta protiv vlasti blokiran ulaz u RTS...

Kada se udje u radnju, u njoj uvek ima po neko posluženje u vidu soka i nekog slatkiša. 

Na sportskim priredbama na raznim terenima u Pazaru, a naročito u hali Pendik, Jasmin se nadje sa svojim proizvodima, poslužujući sportiste nakon napornih mečeva. 

Kada bi smo izvlačili zaključak, koje zadnjih godina najviše učineo na pre-zentaciji Novog Pazara, Jasmin bi bio prvi ili medju prvima. Ovo je priča o čoveku, koji je omamio mnoge svojim ljudskim, gospodskim, toplim i nada sve pozitivnim pristupom. Moglo bi još šta da se kaže o ovoj radnji, ljudima i osoblju iz nje i našem Jasku, čoveku koji se retko radja.

Autor: Asim Nikšić

Prilog pripremio: Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši