IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAKIR IZETBEGOVIĆ: “SDA neće radi vlasti i fotelja, Dodikovu dominaciju i diskriminaciju Bošnjaka”!

Lider SDA, Bakir Izetbegović, o nizu otvorenih pitanja koja opterećuju bh. društvo, a centralna tema, jest odluka SDA da inicira promjenu imena Republike Srpske i reakcije koje je u manjem bh. entitetu izazvala ta inicijativa…

SARAJEVO:BiH, Vijesti, četvrtak, 24.01.2019…17:59…  BAKIR IZETBEGOVIĆ: “SDA neće radi vlasti i fotelja, Dodikovu dominaciju i diskriminaciju Bošnjaka”!

Da krenemo od najaktuelnijeg pitanja: zašto ste baš sada obznanili inicijativu za promjenu imena RS?

 -Zato što su naziv i sadržaj svega što egzistira neraskidivo vezani. Obično ime proizilazi iz sadržaja,sadržaj definira ime. Ali može biti i obratno, može ime da utiče na sadržaj,da se pretvori u instrument kojim se sadržaj mijenja , i to se sve flagrantnije dešava sa nazivom Republike Srpske.

Entitet koji po Ustavu pripada konstitutivnim narodima,svim građanima RS jednako, definitivno se etablira kao čisto srpski entitet, kao „jedna od dvije srpske države“, u kojoj su Bošnjaci i Hrvati građani trećeg reda, a prava će dobiti onoliko koliko im se srpska vlast u RS smiluje,a ne koliko po Ustavu i zakonima pripada.

U RS se vlada nad Hrvatima i Bošnjacima, njihove predstavnike u Vladi RS, pravosudnom sistemu, institucijama, dozira i bira srpska vlast.

A zašto baš sada inicijativa SDA? Zato što je krenula nova ofanziva iz Banja Luke koja teži da nametne volju entiteta državi, da prijetnjama i zastrašiva-njem kadrova koji dolaze iz RS zaustavi NATO put BiH, ali i sve drugo što u međuvremenu dođe na dnevni red, da poveže pitanje Kosova sa BiH, odno-sno statusom Republike Srpske, da se dovedu simboli države BiH u pitanje… Nije bilo dana u posljednja tri mjeseca da Milorad Dodik nije napravio potez ili izjavu koja ne traži odgovor. Ova inicijativa SDA je dio tog odgovora…

Čitaj još:   NOVI PAZAR: HIRURG ŠOKIRAO SRBIJU„Sram vas bilo Predsjedniče, od nove vlade, nemoj da praviš rijaliti program...“ (foto)

U Srbiji se RS tretirao kao legitimni ratni plijen, a ponovo se govoru i o promjeni granica na Balkanu.  Jesu li realne takve ambicije?

-Nisu. I to treba da shvate i politički predstavnici Srbije i RS. Dok god su oni agresivni u nastupu, a mi blagi, korektni i odmjereni, činiće im se da bi promjene granica, odnosno završetak agresije na BiH drugim sredstvima i mogao proći. Vrijeme je da se to zorno i jasno kaže – napravili ste etničko čišćenje i genocid u BiH, i unatoč tome, zarad mira na Balkanu, pristali smo na bolan kompromis.  Na Republiku Srpsku. I dosta je. Ne pregonite!

Milorad Dodik je najavio prekid bilo kakve komunikacije između SNSD-a i SDA…

Računa na slabost Bošnjaka koju sam ranije pomenuo, na to da im je preče rivalstvo sa SDA, međusobna borba za vlast, od odbrane BiH. Kazao je u par navrata da nakon izbora 2018 potražiti najslabiju kariku među Bošnjacima “ za partnera u vlasti. Evo, ima priliku, neka je potraži. SDA neće radi vlasti i fotelja dopustiti njegovu četverogodišnju dominaciju, zastoje na NATO putu, napade na državu BiH…

Očigledan je savez Dodika i Čovića, kao što je očigledna i činjenica da je bošnjačka scena izmrvljena i podijeljena. Plašite li se više snage saveza Dodika i Čovića ili slabosti razjedinjenih Bošnjaka?

Čitaj još:   KOD NAS Još jedan oblačan a negdje i mokar vikend...

 Vlastita slabost je uvijek opasnija od tuđe snage. Ali Bošnjaci se ipak uvijek dozovu pameti kada se u pitanje dovedu bazični interesi države i naroda. Tako će biti i ovaj put…

Izvor: (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši