IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Znate li priču o Isi Boletiniju: Zavio ih u CRNO, mnogi mu ni ime NE ZNAJU…

Služio kao Sultanov telohranitelj u Istanbulu, palio kuće. Ubili su ga u Podgorici u revolveraškom okršaju. Smatraju ga herojem i praocem Kosova. Haradinaju je idol!!!

PRIŠTINA:Svijet, Zanimljivosti, Vijesti, četvrtak, 24.01. 2019…19: 56…  Znate li priču o Isi Boletiniju: Zavio ih u CRNO, mnogi mu ni ime NE ZNAJU…

To vam je ovaj lik što su mu juče Haradinaj, Veselji odali poštu i bukete mu na grob donosili. Kažu, prošlo je 103 godine od njegove smrti. A bio je velika historijska figura, zvijezda vodilja za sve Albance, neko ko ih je zadužio za vijek vijekova i, uzdišu, neka mu je večna slava.

Dakle, ko je taj Boletini (ili Boljetini)?

Zvanična, albanska, historija ga doživljava kao albanskog nacionalistu i gerilskog borca protiv Otomanskog carstva,koji u tadašnjem  Kosovsk-om vilajetu borio za nezavisnost Kosova. Dakle, kao heroja i preteču albanske borbe za državu Kosovo.

Kao golobradi mladić, rođen u selu Boljetinu, opština Zvečan, latio se oružja i pridružio Prizrenskog ligi (Liga za odbranu prava albanskog naroda pozna-ta kao Albanska liga ili Prizrenska liga, je bila albanska politička organizaci-ja osnovana 10. juna 1878. godine u Prizrenu, u tadašnjem Kosovskom vilaj-etu Otomanskog carstva.Cilj Lige bio borba albansku autonomiju i ujedinjenje svih Albanaca u jedan veliki albanski vilaje), kada je učestvovao u oružanim sukobima protiv turske vojske.

Čitaj još:   VELIKO BRAVO I HVALA: Neslihan Kılıç'ı, je bila pod ruševinama u Kahramanmarašu i spašena je u 257. satu poslije zemljotresa... (foto, video)

Čuvena je njegova izjava, koju Albanci i danas rado citiraju kao vrhunsku mudrost:

Kada dođe proljeće, mi ćemo da obrađujemo kosovske ravnice sa kostima Srba, jer mi Albanci smo previše patili da bi zaboravili.

Dokazavši se kao ozbiljan i dinamičan,nagrađen je premještajem u Istanbul, gdje je četiri godine (1902– 06) služio u gardi koja je obezbjeđivala sultansku palačadviju.

Vratio se kući sa oficirskim činom i postao komandant lokalne milicije, nastavljajući sa starim zločinima, ovog puta oficijelno.

Godine 1909, zajedno sa drugim albanskim liderima, pobunio se protiv poreza koji su Turci uveli drugim muslimanima.

To je bio početak njegovog sukoba sa Otomanskom imperijom.

Zatim je preuzeo važnu ulogu u pobuni protiv Otomanske vladavine 1910. godine, dok je u Prvom balkanskom ratu pregovarao sa obadvije strane, a zatim se borio protiv crnogorske i srpske vojske na Kosovu.

Učestvovao je u usvajanju deklaracije o albanskoj nezavisnosti u Vljoru 1912,da bi bio britanski”diplomatski agent”, kao telohranitelj Princa Vilijema od Albanije tokom 1914. godine.

Ubijen je u pucnjavi u Podgorici u januaru 1916, kažu, pod sumnjivim okolnostima.

Postoje razne verzije vezane za njegovu pogibiju…

Čitaj još:   Nihad je ubijen ispred kafane! “VOLIO JE DA SE VESELI, BIO MOMAK ZA PRIMER”, Pazarac koji nikad nije pravio probleme... (foto)

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši