Sandžak

NOVI PAZAR: Zašto gradovi Sandžaka ne protestuju, kao i širom Srbije…

Protesti „Jedan od pet miliona“ traju gotovo dva mjeseca i priključilo im se preko 40 gradova Srbije, Novog Pazara, ni ostali gradovi Sandžaka, nema na mapi onih koji na taj način izražavaju nezadovoljstvo stanjem u zemlji…

NOVI PAZAR: Sandžak, Vijesti, utorak,29.01.2019…05: 59… NOVI PAZAR: Zašto gradovi Sandžaka ne protestuju, kao i širom Srbije…

Sagovornici radija Sto plus, glumac Rifat Rifatović i politikolog Andrijana Maksimović smatraju da ima nekoliko razloga zašto žitelji ovog grada još uvek nisu digli glas, od straha i pragmatizma do toga da smatraju da za protest nema razloga…

Rifatović je izjavio da stanovnici tog grada „imaju neku vrstu straha, iako ne zna od čega“, ali i da je na poslednjim izborima Aleksandar Vučić dobio 74 odsto glasova, pa je moguće da su oni zadovoljni trenutnim stanjem, da im je dobro i da ne misle da treba da protestuju.

„Ja ne mislim da je dobro, ovaj sistem, koji nije došao isključivo sa ovom vlašću, ne valja i više ne može da se trpi. Ovde nije pitanje rušenja vlasti i jednog čoveka, već promene sistema u kojem je lider najbitnija stvar i koji se pita i odlučuje apsolutno o svemu“, rekao je Rifatović.

On je učestvovao u protestnim šetnjama u Beogradu, a veruje da bi bilo dobro i da se građani Novog Pazara uključe, „iako je veliki deficit hrabrih i mislećih ljudi“, jer će jednog dana biti veoma važno ko je bio na čijoj strani.

„Treba da protestujemo za sebe, a ne protiv tog čoveka. Da protestujemo protiv onoga što nas koči, protiv odlaska najboljih iz Novog Pazara i Srbije. Moramo se pokrenuti, neće Kraljevčani, Užičani, Nišlije, Kragujevčani i drugi šetati za nas. Oni dižu glas zbog svojih problema, zbog svega onoga što ne valja u državi, ali i njihovim gradovima“, dodao je Rifatović.

Maksimović navodi da je u manjim gradovima, zbog svojih specifičnosti, konzervativizma i tradicionalizma, teže organizovati građanske ili individualne akcije, ali da su često njihovi žitelji pragmatičniji, pogotovo u višenacionalnim sredinama.

„Manje sredine su mudrije. Pitanje je da li bi protesti uticali na obim prava koja već uživaju i zbog toga postoje strah i grč koji sputavaju proteste. Žitelji takvih gradova se vode pitanjem šta je interes protesta i da li će imati koristi kada se to završi i sve se slegne ili će trpeti posledice i biti kolateralna šteta onoga što se začelo u Beogradu“, istakla je Maksimović.

Ona je podsetila da su u Novom Pazaru pre dve godine organizovani slični protesti, ali da su bili kratkotrajnog karaktera.

„Njima je samo pokazano da i ova sredina može da protestuje, ali se sve brzo smirilo kada se videlo koliko smo daleko od centra. Veoma je teško, ne kažem da je nemoguće, organizovati neku akciju i napraviti konsenzus između mnoštva pojedinačnih i različitih interesa. Sve je još uvek u individualnom podržavanju protesta koji su u toku u drugim gradovima“, kazala je Maksimović.

Ona je ocenila da su gradovi koji protestuju u manjini i da su, prema njenom mišljenju, potencijali protesta upitni jer je društvo u Srbiji naviklo da svoja demokratska i politička prava koristi samo na izborima.

Protesti „Jedan od pet miliona“ počeli su u decembru u Beogradu, a ubrzo su se prošili na preko 40 gradova Srbije. Građani protestnom šetnjom izražavaju nezadovoljstvom stanjem u državi, tražeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku…

iBalkan.net/ agencija Beta

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

VIC DANA: Mostarac u rano jutro sreo komšiju kako ulazi u haustor sav prljav, onda– urnebes… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! MOSTAR: Regija, Zanimljivosti, petak, 03, 05. 2024…17: 42……

7 sati ago

Aleksandar VUČIĆ NA RUBU NERVNOG SLOMA: “Britanci su POJAČALI SNAGU REZOLUCIJE sa tri nova amandmana!”… (foto, video)

“Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi sa našim primjedbama, molbama i zahtjevima. Nikakav…

8 sati ago

Koje zemlje su sponzori UN- ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici?- “Ko se protivi Rezoluciji?” (foto, video)

Rezoluciju je do 2. maja sponzoriralo 28 zemalja, a Al Jazeerin novinar koji izvještava iz…

8 sati ago

ZAGREB: Hrvatska i službeno sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Hrvatska se pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda, a o…

8 sati ago

Dnevni horoskop za 4. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan rasterećen,…

10 sati ago

VATROSLAV Belan: Velikosrbi nikako da nauče- Crnu Goru niko nije predao, niti će se ona predati… (foto)

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan osvrnuo se na izjavu premijera Srbije Miloša Vučevića koji je…

12 sati ago

This website uses cookies.