IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SDA: Tražimo temeljnu reformu pravosuđa BiH, RS crna rupa na mapi ljudskih prava…

SDA će tražiti temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i potpunu transformaciju VSTV- a i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 01 02.2019… 07: 59… SDA: Tražimo temeljnu reformu pravosuđa BiH, RS crna rupa na mapi ljudskih prava…

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) nakon čega se novinarima obratio Edin Ramić, član Predsjedništva SDA, koji je pročitao glavne zaključke sastanka vrha stranke.

Istakao je SDA smatra da je neophodno poduzeti odlučne i konkretne mjere poboljšanju položaja Bošnjaka i Hrvata u RS, sklad sa ustavnom odredbom o konstitutivnosti svih naroda u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Diskriminacija i očigledni aparthejd koji ostvaren kroz uporno decenijsko djelovanje vlasti RS, pasivnost OHR i međunarodne zajednice, od entiteta RS je stvorio crnu rupu na mapi ljudskih prava na tlu Evrope u 21. stoljeću.

Između ostalog, Bošnjacima ne dopušta da koriste Ustavom zagarantovano pravo na naziv vlastitog jezika, vlast RS dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odbija provesti odluke Ustavnog suda BiH, a evidentna je i diskriminacija u zapošljavanju Bošnjaka i Hrvata u javnim preduzećima RS”, navodi se u zaključku…

Čitaj još:   PRLJAVA IGRA: Tomović nagovorio novog zadrugara da krene na Kristijana! (foto i video)

– Naziv “Republika Srpska” korišten kao opravdanje za diskriminaciju…

– SDA smatra da se OHR i PIC moraju pokrenuti

Navodi se da iskustvo pokazuje da “oštre osude” i “izražavanje zabrinutosti” nisu dovoljne i da samo ohrabruju destruktivne sile, koje nasrću na ustavni poredak i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini.

“SDA smatra da se OHR i PIC moraju pokrenuti i konačno ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju, zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira”, kazali su iz SDA.

Naglašava se da je imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu.

Nakon Odluke Ustavnog suda kojom se proglašava nenadležnim u vezi s apelacijom Kluba zastupnika SDA pitanju Uputstva CIK-a,SDA će nastaviti sudjelovati u izboru delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa osporenim uputstvom koje je privremenog karaktera.

Međutim, kod usvajanja izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborom deleg-ata, SDA će insistirati isključivo na izmjenama koje u skladu sa odredbama Ustava FBiH…

Čitaj još:   JOŠ JEDNO ČUDO: Osman Halebiyu, dječak od 12- godina spašen iz ruševina, 260 sati zarobljen ispod ruševina u Hatayu... (foto, video)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši