IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLOVI PATKA, PLOVI GUSKA…: Turci osvajaju i Jadransko more

Turci osvajaju Crnu Goru, novcem, kao trgovci i dobrodošli investitori. A da je sve više Turaka, posebno na jugu jadranske obale, potvrđuju svježi podaci. U minuloj godini registrovano je 1.545 njihovih firmi i privrednih preduzeća, a samo prije tri godine bilo ih je jedva sedamdesetak.

Rusi se povlače prodajući nekretnine po mnogo nižim cijenama od onih kojima su ih plaćali 2006. i godinu-dvije kasnije, pišu “Novosti”. 

Velike novoizgrađene stambene zgrade u Budvi, ali i u drugim mjestima Crnogorskog primorja, u kojima pojedinci imaju i desetine stanova, čekaju kupce. Njihov broj je proteklih godina znatno opao. 
A velika ponuda i slaba kupovna moć nekadašnje srednje klase, uslovili su i pad cijena. Ali ne mnogo. U Budvi ta cijena se “drži” od 1.200 do 2.500, pa i 3.000 eura po kvadratnom metru, i malo podalje od plaža i bliže moru. Kada “zamiriše” keš, može i niže. 

– Uslijedile su velike promjene na tržištu – kažu u agenciji “Kamin” u Budvi. – Sada su Rusi, koji su bili glavni kupci nudeći velike pare za stanove, kuće i placeve – prodavci. A kupci su Turci. 

U ovoj i drugim agencijama vele da je puno turskih kupaca koji uzimaju stanove, ali i poslovne prostore. Po svoj prilici, kažu, oni hoće da imaju “crnogorsku adresu”, pa nerijetko stanove koje su kupili izdaju. Neke prostore i zakupljuju i otvaraju butike sa raznom robom, najčešće nakitom, a bave se i turizmom. Pojedinci se spremaju za otvaranje ugostiteljskih lokala, a ima i drugih biznisa u kojima hoće da se oprobaju. Omiljena mjesta su im stara gradska jezgra u kojima posebno ljeti pulsira turistički život, ali ne izbjegavaju ni druge lokacije. 

Čitaj još:   Vic dana Fatine zadnje riječi ...

U ponudi je i nemali broj vila u zaleđu obale, naročito oko plaža, duž puteva koji vode kroz primorje. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata nude se za 200.000 do pola miliona pa i više. 

Rusi se povlače zbog ekonomske krize, ali i te kako i zbog zategnutih političkih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, obostranih sankcija, ali i drugih problema koji su nastali otkako je Crna Gora postala član NATO. Svoje vile i stanove koje su kupili u vrijeme “invazije” 2007. ili 2008. sada nude i upola cijene. 

U vrijeme najezde ruskih investitora kvadratni metar stana prodavan je po cijeni od 3.000 pa do 8.000 eura. Prodaja je išla veoma dobro, pa su, vidjevši veliku zaradu u tom poslu, mnogi domaći investitori gradili intenzivno i prekomjerno. 

Prodajni bum je trajao kratko, a tada je Budva “izvikana” kao skupa destinacija. Sa stambenim zgradama koje nemaju prave saobraćajne priključke, parkinge i ostalu infrastrukturu. Slično je i sa predjelima južno i sjevernije od ove crnogorske turističke prijestonice.

Čitaj još:   Vlasti Republike Turske oštro osudile napad koji se dogodio u crkvi Notre Dame... (foto)

izvor: agencija

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši