IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠEŠELJ OSTAJE RATNI ZLOČINAC, NIŠTA OD PARA: Četničkom vojvodi Tribunal odbio zahtjev za žalbu…

Šešelj je osuđen po tri od devet tačaka optužnice na 10 godina zatvora, a pošto se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru Šešelj neće služiti izrečenu kaznu.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je molbu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da oformi novo žalbeno vijeće koje bi odlučilo o njegovom zahtjevu da se žali na drugostepenu presudu kojom je u aprilu prošle godine proglašen krivim zbog progona Hrvata u Hrtkovcima i osuđen na kaznu zatvora od 10 godina.

Tom presudom preinačena je prvostepena presuda kojom je Šešelj prvobitno bio oslobođen svih optužbi, te je on u avgustu prošle godine tražio da mu se omogući pravo na žalbu u trećem stepenu.

Ađijus je naveo da Statut i pravila Tribunala ne predviđaju žalbu na drugostepenu presudu i da je u praksi ustanovljeno da Žalbeno vijeće može da nekog proglasi krivim u svojoj drugostepenoj odluci, prenose beogradski mediji.

Čitaj još:   TUZLA: 24 godine od zločina na Kapiji...

On je ukazao i da Statut osuđenoj osobi dozvoljava pravo da traži reviziju presude pod propisanim uslovima, što u ovom slučaju može da uradi i Šešelj.

Šešelj je osuđen po tri od devet tačaka optužnice na 10 godina zatvora, a pošto se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru Šešelj neće služiti izrečenu kaznu.

Lider Srpske radikalne stranke je u pritvorskoj jedinici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina – od februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao tribunalu, do sredine novembra 2014. godine.

Šešelj se tokom postupka pred Tribunalom branio sam, bez advokata ili “prijatelja suda”.

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši