IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Otvaranje Aladža džamije u Foči 4. maja…

INFORMACIJA KOJA RADUJE MNOGE Više od četvrt stoljeća je prošlo kako je do temelja porušena fočanska ljepotica Aladža, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO- u…

SARAJEVO: BiH, Znimljivost, vijesti, četvrtak, 07.02. 2019…16: 58… Otvaranje Aladža džamije u Foči 4. maja…

Radovi na Aladža džamiji u Foči privedeni su kraju, a planirano je da se centralna manifestacija otvaranja organizuje 4. maja, saopšteno je danas iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini…

Pod predsjedavanjem reisu- l- uleme Huseina ef. Kavazovića kazao je danas je održana redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH na kojoj je imenovan Organizacioni odbor otvaranje ponovo izgrađene Aladža džamije i prijedlog programa obilježavanja Dana džamija. 

“Ranijom odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje više 1.000 džamija, mesdžida i vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH i on će ove godine biti u znaku ponovnog otvaranja Aladža džamije u Foči. Planirano je da se centralna manifestacija otvaranja Aladža džamije organizuje 4. maja”, saopćeno je iz Rijaseta. 

Čitaj još:   ETO GA I KONAČNO STIŽE DUGO TOPLO LJETO: Padaju temperaturni rekordi, a kiša…

Više od četvrt stoljeća prošlo kako je do temelja porušena fočanska ljepotica Aladža, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. 

Srpske vlasti su je 1992. god minirale, zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Aladža džamija sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrjednijih objekata orijentalne kulture na cjelom Balkanu. 

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. god imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Do sada su obnov ljene i otvorene Atik Ali-pašina džamija i Careva džamija. 

Aladžu je 1549. godine izgradio Hasan Nezir,bliski saradnik Mimara Sinana. Radovi na obnovi zvanično su počeli 2014. godine…

http://iBalkan.net 

Čitaj još:   Vic dana Kad plavuša vozi...
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more

Komentariši