IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SIPA uhapsila 9 osoba zbog lažnih diploma…

U okviru operativne akcije kodnog naziva “PEČAT”; Državna agencija istrage i zaštitu lišila je slobode devet osoba, saopćeno je danas iz SIPA- e…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 07.02. 2019…16: 58…  SIPA uhapsila 9 osoba zbog lažnih diploma…

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko- sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, od ranih jutarnjih sati, provode operativnu akciju kodnog naziva „PEČAT“ u okviru koje je slobode lišeno devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH ”Saučesništvo”.

Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banjaluke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mob-ilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA- e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju gore navedene aktivnosti izvedene, saopćeno je iz SIPA-e.

Čitaj još:   SIPA uhapsila majora Vojske RS Ratka Đurkovića, protest u Ugljeviku... (foto)

Među uhapšenima je, kako saznajemo, Ismet Mušić iz Cazina. On je uhap-šen po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać. Pretresi se trenutno obavljaju i na području Banja Luke, a u akciju je uključena i srbijanska policija. Prema informacijama Žurnala, kod Mušića su pronađene diplome raznih zanima-nja, od srednjoškolskih do visokoškolskih ustanova. Policijske agencije ras-polažu informacijama da su preko njega diplome stekli i vladini službenici iz Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, te pojedini državljani Slovenije. Upravo zbog toga pripadnici SIPA-e vrše pretrese i na području Banja Luke.

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši