IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR Pet kandidata za sandžačkog muftiju…

Izbor predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka kao i sandžačkog muftije, održaće se u Tutinu u subotu 9. februara 2018. godine, potvrđeno je za medije te islamske zajednice…

NOVI PAZAR: Sandžak, vijesti, subota, 09.02. 2019…08: 58… NOVI PAZAR Pet kandidata za sandžačkog muftiju…

“Pet je kandidata za sandžačkog muftiju i među njima su istaknuti alimi i imami u Sandžaku.

Izbori će se održati u Sultan Fatihovoj džamiji (kod fabrike Dallas) nakon podne namaza”, rečeno je iz Rijaseta IZ Srbije…

Nakon izbora za sandžačkog muftiju u jednom tutinskom restoranu će biti održana i svečana akademija na kojij se očekuje prisustvo oko ili i preko hiljadu džematlija, imama i gostiju iz svih sandžačkih mjesta…

Na skup su prisustvo najavile delegacija Mešihata IZ- e Crne Gore, IZ- e Makedonije, džemata i predstavnika islamske zajednice iz raznih mjesta u Srbiji i regionu.

U Novom Pazaru je 27. marta 2007. održan Objediniteljski Sabor Islamske zajednice u Srbiji čime je formalno prestao da postoji Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, a u okviru same islamske zajednice prvo je formirano je Muftijstvo sandžačko, Muftijstvo beogradsko- novosadsko i Muftijstvo.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Pokušala se ubiti skokom sa mosta, spasili je...

Iste godine je formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) u okviru kojeg je organizaciono, pod tim imenom, sa imamima koji su izašli iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji priključili Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS), nastavio da djeluje Mešihat Islamske zajednice Sandžaka.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka kao zasebna islamska zajednica, a koju Republika Srbija i Republika Crna Gora zvanično nisu priznala pod tim imenom, osnovan je 1993. godine u Novom Pazaru za prvog sandžačkog muftiju izabran Muamer Zukorlić.

Nakon podjele u islamskoj zajednici 2007. godine funkciju predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka i sandžačkog muftije u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije, obavljao je Hasib ef. Suljević, svršenik Gazi Husrev-begovu medresu i Islamskog teološkog fakultetu u Sarajevu.

Previranje u organizaciji i rukovođenju u Mešihatu IZ Sandžaka traju već nekoliko godina…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši