IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOME NIŠTA NIJE JASNO: Pismo bh. državljanki iz Sirije???

Kako se navodi, pismo-molbu bh. vlastima uputila je dvadesetdvogodišnja Sarajka, koju je u Siriju odveo muž prije četiri godine i koja se navodno nalazi u kampu Roj, blizu grada Kamišlija na sjeveru Sirije. Sa njom u kampu su još državljanke BiH i tu su smještene od septembra 2017. godine, otkad su pobjegle iz Islamske države.

“Nakon bjekstva iz ISIL-a predale smo se Kurdima, koji su nas uzeli, a potom nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dvije godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki koja se nalazi u kampu na sjeveroistoku Sirije. Imam dvoje djece. Sa mnom se nalaze još dvije bosanske državljanke, jedna ima četvero, a druga troje djece. Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me mnogo strah posljedica koje će uslijediti ako ne odem, a druge dvije žene su bile pod pritiskom zbog svoje djece i mogućih posljedica također”, navodi se u pismu za koje mediji tvrde da ga je ustupila njena majka.

No takvo pismo, ukoliko postoji, do današnjeg dana uopće nije stiglo do nadležnih institucija u BiH.

Čitaj još:   BLAGOTA Eraković- crnogorski reditelj: Izjava DRITAN Abazović je eklatantan primjer širenja govora mržnje... (foto, video)

Naime, portal Vijesti.ba, tragom ove informacije, kontaktirao je Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Federalnu upravu policije (FUP), kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS sa upitom da li su ove institucije dobile pismo bh. državljanke koja se trenutno nalazi u Siriji i moli da joj se omogući povratak u BiH.

“Ministarstvo sigurnosti BiH nije dobilo pismo bh. državljanke iz Sirije”, potvrdio je za Vijesti.ba resorni ministar Dragan Mektić.

Ni Federalna uprava policije nije zvanično upoznata sa pismom.

“Do dana današnjeg, FUP nije primio pomenuto pismo”, rekao je zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija u izjavi za Vijesti.ba kazala je da ni ova institucija nije dobila pismo bh. državljanke u Siriji.

“Uprava policije MUP-a KS takvo pismo do danas nije zaprimila”, potvrdila je Kuldija.  

U pismu, čiji je sadržaj objavljen u medijima, nije navedeno kojim se konkretno institucijama u BiH obratila dvadesetdvogodišnja Sarajka, niti je, sasvim očigledno, njena majka takvo pismo do današnjeg dana uručila nekom od nadlažnih državnih organa.

Čitaj još:   KRVAVI OBRAČUN: ŠVALERKA izbola ŽENU svog ljubavnika

izvor: slobodnabosna

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Komentariši