IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora – Zabranjeno nošenje hidžaba u javnoj upravi

Crna Gora: Državni službenici i namještenici, osim što su dužni da budu prikladno i uredno odjeveni i da načinom odijevanja na radu ne narušavaju lični i ugled državnog organa, ne smiju svojim oblačenjem izražavati ni političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njihovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova.

To je propisano Etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika koji je Vlada objavila prošle sedmice na svom sajtu. Navedena odredba u praksi može da znači da službenice u javnoj upravi koje su muslimanke ne mogu nositi hidžabe, dok hrišćani ne mogu nositi upadljiv nakit koji sadrži vjerske simbole, piše Dan.

Iz Ministarstva javne uprave Danu je saopšteno da je Ustavom zagarantovana sloboda vjeroispovijesti, te da se sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, kao i ostalih prava zajemčenih najvišim pravnim aktom.

Čitaj još:   TEŠKE RIJEČI na odboru- SPRIJEČEN FIZIČKI OBRAČUN Milačića i Kneževića

Cilj Etičkog kodeksa, kako kažu, kao podzakonskog akta koji proizilazi iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima je očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda državnih službenika i namještenika, radi ostvarivanja zajedničkog dobra i javnog interesa, kao i jačanje povjerenja građana u rad državnih organa.

“U tom cilju, a sa aspekta nadležnosti Ministarstva javne uprave, ukazujemo da, u skladu sa Etičkim kodeksom, državni službenik ne smije izražavati političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova, što u svakom konkretnom slučaju cijeni starješina državnog organa. Standarde odijevanja na radu svojim aktom propisuje starješina državnog organa”, objašnjavaju iz ministarstva.

foto naslovnica: Berina Crnisanin facebook

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši