IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zločin u Štrpcima, poslije 26 godina bez pravde za žrtve…

Navršaile su se 26 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao relaciji Beograd– Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti…

PRIBOJ: Sandžak, Crna Hronika, Vijesti, srijeda, 27.02. 2019…09: 58… Zločin u Štrpcima, poslije 26 godina bez pravde za žrtve…

FHP, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježiće 26. god zločina u Štrpcima u srijedu, 27. februara 2019. godine, sa početkom u 15.48 časova pred ulazom u Glavnu željezničku stanicu u Beogradu.

Na 26. godišnjicu ovog zločina u Prijepolju će sa početkom u 14 sati biće održan mimohod i komemorativni skup kod spomen obilježje građanima ove općine koji su oteti i ubijeni u Štrpcima.

U Prijepolju 2009. i Bijelom Polju 2016. god otkriveni su spomenici žrtvama u Štrpcima. Oteti i ubijeni bili su iz Prijepolja, Bijelog Polja, Berana i Podgorice. 

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava podsjećaju da porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Čitaj još:   Inaguracija JAKOVA Milatovića počinje u podne: Saobraćajnice zatvorene... (foto, video)

Ove organizaciju su danas, obraćanju javnosti, uputile zahtjev institucijama Srbije da, kako je navedeno, efikasno sprovedu krivični postupak za ovaj zločin, a Ministarstvo za rad i druge nadležne institucije da donesu novi zakon zasnovan na Modelu zakona o pravima civilnih žrtava povreda ljudskih prava u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima u periodu od 1991. do 2001. godine, koji sadrži normativna rješenja za ostvarivanje prava žrtava u skladu sa međunarodnim ugovorima o zaštiti ljudskih prava i drugim međunarodnim standardima u pružanju reparacija žrtvama.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. 

Zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi…

Čitaj još:   KORONA- NAJVEĆI "SPC REFORMATOR": Od Amfilohija do Atanasija, Covid-19 redom kosi vrh Srpske pravoslavne crkve... (foto i video)

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši