IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Kome prvo stižu, PLAVE KOVERTE šta sa onima koji se ne odazovu…

Ministarstvo odbrane je u svom saopštenju da će građani stariji od 30 god. moraće u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije…

BEOGRAD: Srbija, Ekonomija, Vijesti, petak, 01.03. 2019…08: 58…BEOGRAD: Kome prvo stižu, PLAVE KOVERTE šta sa onima koji se ne odazovu…

“Ministarstvo obavještava javnost u ovoj godini izvršena redovna pozivanja vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Tokom godine, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, biće pozvano na obuku nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije kako bi stekli osnovna vojnička znanja…

Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

Obuka se realizuje u cilju stvaranja jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima rezervnog sastava mlađih godišta odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava.

Navedena lica će u budućem periodu biti pozivana na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije.

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

Čitaj još:   STRAVA I UŽAS U BEOGRADU: Policija pronašla mrtvog čovjeka, sumnja se da je SIN JEO DIJELOVE TIJELA

Na obučavanje, u centre za osnovnu obuku Vojske Srbije na dio obučavanja – osnovnu obuku, je upućena grupa vojnih obveznika koji su prevedeni u rezervni sastav (lica starija od 30 godina), a nisu odslužila vojni rok.

Dakle, reč je o neobučenim pripadnicima rezervnog sastava. U ovoj godini planirano je njihovo upućivanje u centre za specijalističku obuku Vojske Srbije na specijalističku obuku.

Takođe, u ovoj godini planirana su dva termina, u maju i novembru, za upućivanje navedene kategorije lica iz rezervnog sastava na osnovnu obuku u centre za obuku Vojske Srbije.

Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja prava iz radnog odnosa.

Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci a sve prije pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu samostalno obavljaju dijelatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos obavezno socijalno osiguranje

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne” – stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

izvor agencije

Čitaj još:   BEOGRAD Sukob dvije ključne institucije, "Crkve i države"...
BEOGRAD: IRFAN MENSUR Opljačkan usred “bijelog dana” i to u centru grada…

Čuveni balkanski umjetnik i glumac Irfan Mensur opljačkan je u centru Read more

BEOGRAD Policija pronašla Fatimu: Jordanka koja je širila HIV Beogradom

Fatema Alas (38) bavila se prostitucijom u centru Srbije, a Read more

BEOGRAD Legija ostaje još dvije godine u srpskom “Alkatrazu”…

U posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski Read more

Komentariši