IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE U BRISELU, SAMO DA SE SLIKA: Nije odgovorio na 20 dodatnih pitanja Evropske komisije…

Mile Dodik boravi danas u posjeti Evropskoj uniji u Briselu i evropskom komesaru za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahnu uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije…

BRISEL: Regija, Ekonomija, Vijesti, ponedeljak, 04.03. 2019… 08: 52…  MILE U BRISELU, SAMO DA SE SLIKA: Nije odgovorio na 20 dodatnih pitanja Evropske komisije…

U priopćenju Predsjedništva BiH navodi se da je programom same posjete predviđen sastanak sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i komesarom Hahnom.

Po završetku susreta predviđeno je uručenje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i zajedničko fotografiranje Dodika, Mogerini i Hahna.

Nakon susreta Dodika i Hana u četiri oka, predviđena je dugo očekivana i ta zajednička konferencija za novinare.

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio na političke kriterije 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43,poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i sigurnost 36, te na ekonomske kriterije – 33.

Čitaj još:   MILE DODIK, DEMONSTRIRA SILU: "Kornjače" vrše represiju nad građanma, majka Suzana na ulici ne smije pomenuti ime svog SINA...

Svrha dostavljanja odgovora na dodatna pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

No ono što su bh. vlasti prešutile, jeste da na više od 20 pitanja nisu dostavili nikakav odgovor, upozorila je u otvorenom pismu Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH., javlja BHRT.

U otvorenom pismu zatražili su od Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije da upoznaju javnost o razlozima nedostavljanja odgovora.

Inače, najviše pitanja bez odgovora je iz sektora obrazovanja, od kojih su mnoga tek pitanja koja se tiču nadležnosti…

http://iBalkan.net

ČISTA PROVOKACIJA: MILE Dodik odbacuje izvještaj o Srebrenici???

MILE Dodik je nedavno najavio da će tražiti da parlament Republike Read more

Komentariši