IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAVA Policija na Dunavu otkrila 30 vezanih pitbulova i staforda i KAVEZ ZA BORBE

Ekipa jedne TV ekipa imala je priliku da snimi situaciju na samom rečnom otoku, tokom akcije Rečne policije. Ono što su zabilježili je krajnje jezivo..

BEOGRAD: Srbija,Crna Hronika, Vijesti, petak, 08.03. 2019… 10: 18… STRAVA Policija na Dunavu otkrila 30 vezanih pitbulova i staforda i KAVEZ ZA BORBE..

Na jednom malom otoku na Dunavu više od 30 pitbul terijera, staforda, ali i pasa drugih opasnih rasa, obučavaju se za međusobne borbe, a o svemu to najbolje svijedoči ring koji je smješten u središnjem centru otoka…

Više od 30 pasa je praktično zarobljeno, a kretanje im je ograničeno na svega 10 metara, koliko im dozvoljava lanac oko vrata. Njihov opstanak određen je borbom u ringu…

Doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin objasnio je na koji način se stvara ubilački nagon kod pasa…

– Oni se prvo izgladne, a onda se dovode neki slabiji psi koje oni napadaju, jednostavno da bi na taj način osjetili agresiju- priča Terzin.

Jedna borba može donijeti vlasnicima i nekoliko desetina hiljada eura, a lokacije su najčešće na periferiji grada. Nesrećni psi u više od 80 osto slučajeva od zadobijenih povreda, uginu.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 10. avgust 2019. godine

To su povrede abdomena prije svega, unutrašnjih organa, prelomi ekstremiteta i tu je oporavak vrlo težak i veoma spor. Sa druge strane, imamo informaciju da se ti psi, teško povređeni, jednostavno ni ne liječe, nego se odmah eutanaziraju – priča Terzin.

Bilo koji vid straha od organizovanja ilegalnih borbi pasa očigledno više ne postoji, o čemu svijedoči oglas na internetu “prodaje se pitbul, mužjak, crne boje, u punoj snazi i idealan za borbu, cijena je 60 eura”.

Prema zakonu, zlostavljanje životinja kažnjivo je do tri godine zatvora ili novčanom kaznom. Ipak, podaci iz 2016. godine pokazuju da je drugačije u praksi. Naime, od 423 prijavljena slučaja, svega dva su dobila epilog.

Elvir Burazerović iz udruženja “Orka” problem vidi isključivo u zakonu…

– Da bi prijava uopšte dospjela na sud, vi morate da imate fizički dokaz da se borbe odvijaju, a onda morate da dokažete i element koristoljublja. Naš zakon je takav da ukoliko ne možete da dokažete element koristoljublja, borbe automatski postaju vid zabave i ne predstavljaju krivično dijelo. Iz tog razloga, mi aktivno radimo na njegovoj izmjeni – ističe Burazerović.

Čitaj još:   EKSKLUZIVNO: Pogledajte zatrpavanja tunela koji vodi do depoa Višeg suda... (foto i fideo)

Sa njim se slažu i iz Udruženja za zaštitu pasa i razvoj građanske svijesti “Feniks”…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši