IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAD JE DERBI DERBI

Kakva utakmica, kakvo navijanje, kakva pobjeda!? U dvorani Pendik, tom hramu novopazarskih malih sportova, preko 1500 gledalaca začinilo je najveći derbi Košarkaške lige Srbije u ovoj sezoni meč izmedju domaćeg košarkaškog kluba Novi Pazar i vodećeg tima na tabeli čačanskog Borca. Tu su kao lavovi plavi momci nošeni vatrenim navijanjem svojih pristalica.

Veče za nezaborav, duel divova u kojem su izabranici Olivera Popovića pokazali da imaju kvalitet, snagu, da imaju pobjednički karakter i tu hemiju u ekipi da su praktično svi „ginuli“ na parketu Pendika i na kraju sasvim zasluženo slavili. Bio je ovo istinski derbi, sudar dvije sjajne ekipe, meč u kojem je Borac, pošto poto htio pobjedu. I njegovi košarkaši su ginuli na terenu iako se Borac već plasirao dalje ali je Novi Pazar izazov, inspiracija i više od toga tako da su učinili sve da daju hiljadu posto sebe, odigraju najbolje što mogu i upravo zato je ova pobjeda Novog Pazara još veličanstvenija, još draža i značajnija.

Mogao bih danima pričati o ambijentu, o atmosferi koja nikada u dvorani Pendik nije bila ovakva, da su svi, ama svi punim gasom navijali za Novi Pazar, pjevali i aplauzima nagradjivali svaki uspješan potez svojih miljenika. Mogao bih ali ovo treba doživjeti, biti dio ovoga pa znati. Čast da u ovome večeras uživaju, iako poraženi, imali su i gostujući košarkaši.

I pričaće o onom što su doživjeli u Novom Pazaru o spektakularnoj atmosferi, o navijanju koje je dalo smisao igri dva tima a baška dalo krila domaćim košarkašima da trijumfuju u jednoj od najboljih košarkaških predstava u ovom prvenstvu i najboljoj ikad odigranoj u Novom Pazaru.

U prvoj četvrtini domaći za nijansu bolji a ta nijansa bila su dva koša prijednosti (22:20). U nastavku utakmice, u drugom kvoteru, košarkaši Novog Pazara su odigrali fantastično u idbrani. Skoro pet minuta gosti nisu postigli koša da bi napokon taj dio igre bio završen 19:12 za domaći tim pa se na pauzu izmedju dva poluvremena otišlo rezultatom 41:32.

Čitaj još:   DIREKTOR HUSEIN MEMIĆ DOBITNIK VELIKE NAGRADE ZADUŽBINE „RODOLJUB NIĆIFOROVIĆ“

Da je Borac sjajna ekipa pokazali su gosti u drugom dijelu igre. Već u trećoj četvrtini uspijevaju da značajno smanje prijednost Novog Pazara. Taj dio igri rješavaju u svoju korist sa sedam koševa prijednosti te je rezultat na semaforu poslije treće četvrtine bio 57:55. Više od rezultata trećeg kvotera brinuo je pad u igri domaćih pogotovu u zoni napada gdje naprosto nije bilo koncentracije da se napad izvede i u završnici realizuje postizanjem koiševa.

A onda zaista nevjerovatna, horor, završnica. Skoro pa za infarkt. Gosti uspijevaju da sustignu vodstvo domaćina i čak šest minuta prije kraja utakmice povedu sa 4 pa onda i pet koševa prijednosti.

No, onaj huk sa tribina, to fantastično navijanje kada se iz 1500 grla orilo Novi Pazar, i vjera u svoj tim nije prestajala ni jednog trenutka. I stvari se munjevito okreću. Blistava rola Seada Hadžifejzovića iz Potoka koji se istinski borio kao lav, Brunčevića iz Jošanice kojemu je ovo najbolje odigrana utakmica ove sezone koji je postigao 14 koševa a posebno su vazni ovi u samoj završnici kada je posebno sigurno realizovao slobodna bacanja, Radonjića sa Hadžeta koji je opet proradio kad je najvažnije, Krstića iz Luga koji je non stop udvajan ali je uspio da zabije trojku u trenucima kada je to bilo istinski važno, Vujović iz Svojbora koji je postigao 9 koševa i Nešović sa Jermiša koji je svoja tri koša postigao baš kad je to bilo najvažnije.

Hoću da kažem naši momci su se borili kao da su svi rodjeni u Novom Pazaru, spremni da ostave i na kraju su i ostavili srce na parketu ali su i donijeli ogromnu radost armiji svojih navijača koji su zajedno sa njima znali da proslave ovakav jedan trijumf. Na kraju je na semaforu stajalo 77:68 za Novi Pazar.

Aferim i svaka vam čast momci! Kakva pobjeda, bravo plavi, bravo carevi. Pobjedio je kolektivitet, to čudesno strujanje hemije medju našim igračima i napokon taj pobjednički karakter i duh koji je u svoje izabranike ulio Oliver Popović.
Novi Pazar očekuje još jedan derbi protiv Dinamika, takodje na parketu Pendika, takodje očekujemo atmosferu sličnu ovoj ako je moguće ponoviti ovaj trans, ovu magiju navijanja novopazarske publike.

Čitaj još:   Eurobasket 2022: Košarkaši BiH izgubili od Francuske "zmajevi" ostali u igri za prolazak dalje... (foto, video)

Ali poslije mnogo utakmica, oduševljeni navijanjem, govorili smo ovo se neće ponoviti ili će se barem teško ponoviti a ono je svaki naredni put bilo još žešće. Vjerujem da će se ovaj ambijent, ova atmosfera, ovo navijanje ponoviti i biti još za nijansu jače u duelu u još jednom velikom derbiju protiv Dinamika.
Faris Agušević, kojem vjerujem da je srce jedva ostalo na mjestu, može biti ponosan klubom čiji je predsjednik i ovim sjajnim momcima koji sa ponosom, istinski i ljudski nose i bore se za grb Novog Pazara.
Dinamik čekamo te!

Autori: Fehim Karišik i Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši