IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKI SALEP- Specijalitet za sladokusce

Turska kuhinja je vrlo raznovrsna, moglo bi se reći da predstavlja spoj mediteranske i orijentalne, sa primesama svih krajeva koji su nekada bili u okviru Turskog carstva. Ko pogleda malo dalje od donera ili baklave može zaista otkriti svakakve ukusne đakonije. O hrani bi se moglo pisati naširoko, ali ću ja ovdje izdvojiti tri zanimljive stvari koje preporučujem da obavezno probate.

Da li ste ikada probali topli napitak od mljevenog sušenog korenja divlje orhideje? Zvuči uvrnuto, ali to je još jedan zanimljiv turski specijalitet, koji se zove salep. Kada sam prvi put probao salep pre koju godinu, rečeno mi je da je to „neko zgusnuto mlijeko sa cimetom“ i da se to može lako napraviti i kod nas. Međutim, pravi turski salep je čista egzotika, koja se može probati samo u Turskoj, jer je komercijalni izvoz zabranjen zbog opasnosti od istrebljenja divljih orhideja, čiji se korjen suši, melje i predstavlja glavni sastojak ovog napitka. Moguće je kupiti salep prah od kojeg se spravlja salep pa ga možete sami spremiti ili ga možete probati po poslastičarnicama ili čak kupiti gotov napitak u tretrapaku koji se samo podgreje.

Čitaj još:   SULTANOV KOLAČ– Sultan tatlısı

S obzirom od čega se pravi, pravi salep je dosta skup, tako da postoje i napici sa ukusom salepa pa treba pažljivo gledati i pitati, ako baš hoćete da probate onaj pravi, prirodni. Pored osnovne verzije koja obavezno ide sa cimetom i salep naravno može doći u različitim ukusima ili sa dodatkom mljevenih pistaća, lješnika ili čokolade.

Salep se spravlja već vjekovima i navodno je negdje u 16. i 17. vjeku bio popularan i po evropskim dvorovima. Blagog ukusa i specifičnog mirisa, prožet toplom aromom cimeta, salep odlično okrepljuje i utopljava, naročito ako se nađete u Istanbulu tokom hladnijih mjeseci kada bosforski vjetrovi znaju pošteno da produvaju. Pored toga što je zaista prijatnog ukusa, sama činjenica da je nekada davno nekom palo na pamet da osuši i samelje korijen divlje orhideje i iskoristi ga za spravljanje toplog napitka čini da tako nešto prosto morate probati.

Čitaj još:   TREĆA GASTRO PRIČA SA BOSFORA: Içli köfte ili kibbeh...

izvor: agencija

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši