UPOZORENJE: NARGILA, odnosno njeni dimovi su štetni za mozak i pluća

U posljednje vrijeme na prostoru Regiona pojavilo se mnogo nargila barova, iako stručnjaci upozoravaju da konzumiranje aromatiziranih duhana predstavlja štetnost, posebno za mlađe osobe.

Neuropsihijatri govore kako nargila i njen din štete po zdravlje i proizlaze iz toksičnih efekata dima koji je prisutan kod pušenja nargile.

Nargila ili vodena lula je, instrument koji se koristi za isparavanje i pušenje aromatiziranih duhana čija para ili dim prolazi kroz posudu s vodom prije udisanja.

Objašnjavajući aromatizirani duhan, doktori su pojasnili da su tim duhanima dodani različiti ukusi ili arome te da se najčešće radi o voćnim aromama.

“Međutim, nargila može poslužiti za pušenje marihuane i u mnogim sredinama služi za tu namjenu”, istakli su doktori.

Kako je dodaju, konzumiranje nargila u BiH nije regulirano zakonskim propisima pa je time i dozvoljeno da ih danas koriste najviše djeca koja pohađaju srednju školu.

Obično se, sada nargila nalazi u ugostiteljskim objektima.

Čitaj još:   PODGORICA Tri neradna dana povodom Kurbanskog bajrama u Crnoj Gori...

“Kao duhanski proizvod, nargila ne bi smjela biti pristupačna maloljetnicima, ali u razgovoru s mlađim osobama do sada nismo čuli da netko kontrolira njihovu dob pri konzumaciji kako alkohola tako i duhana kada dođu u kafić“, ističu doktori.

Dodaju je kako je konzumacija jedne doze nargile srazmjerna istovremenom pušenju čak 20 cigareta, odnosno jedne kutije.


“Što se tiče štetnosti, dokazano je da nargila, odnosno njeni dimovi predstavljaju štetnost za mozak i pluća”, kazuju, dodavši da se kod pluća razvija kronični bronhitis uz razvijanje ovisnosti o pušenju, dok se na mozak manifestira u oštećenju moždanih stanica u smislu stvaranja glavobolja, povraćanja, mučnina, gubitka apetita i smanjenja unošenja hrane.

Naglasili su da se kod konzumenata stvaraju konfuzna stanja kao kod unošenja marihuane, gdje se na početku oni koji konzumiraju osjećaju dobro, poletno na neki način, ali s vremenom, kako je pojasnila, čovjek osjeća pospanost, umor, nemogućnost koncentracije, vožnje i uvijek je tu prisutna opasnost.

Čitaj još:   NUDIMO VAM REŠENJE: Kako da se rashladite ako i nemate klimu...

U ovom slučaju, ovisnost je psihička gdje prevladava ta potreba za pušenjem, za razliku od narkotika gdje je ovisnost fizička.

Po njihovim riječima, jedno od istraživanje je dokazalo da oni koji konzumiraju nargile u nehigijenskim uvjetima postaju potencijalni pacijenti s oboljenjem tuberkuloze, uz dodatno oslabljeni imunitet.

izvor: agencije


Komentariši